Švedska i Finska kažu da ima napretka u pregovorima s Turskom

Foto: EPA

FINSKI predsjednik Sauli Niinisto i švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde izjavili su da je postignut određeni napredak u pregovorima s ciljem prevladavanja prigovora Turske švedskom i finskom zahtjevu za članstvo u NATO-u. Turska je blokirala kandidature Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u optužujući ih da podržavaju Radničku partiju Kurdistana (PKK) koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Očekuje se da će čelnici NATO-a pozvati turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da ukine veto na njihove kandidature kada se sastanu na trodnevnom summitu u Madridu u utorak, dok Zapad nastoji odaslati Rusiji i Kini signal odlučnosti. "Spremni smo na mogućnost da bi se nešto pozitivno moglo dogoditi danas, ali bi moglo potrajati i dulje", rekla je Linde za dnevnik Svenska Dagbladet (SvD).

Finski predsjednik nije ni optimističan ni pesimističan

Niinisto je bio malo oprezniji. Kazao je da je u razgovorima bilo više međusobnog razumijevanja, ali da nije ni optimističan ni pesimističan kada je riječ o razrješenju krize uoči njegovog sastanka s Erdoganom, čelnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson kasnije danas u Madridu.

"Opće je stajalište da su rasprave protekle nešto bolje, što bi trebalo značiti da se razumijevanje donekle povećalo s obje strane", rekao je Niinisto novinarima misleći na prethodne razgovore između diplomata.

Govoreći prije odlaska na summit NATO-a u Madridu, Erdogan je rekao da skandinavske zemlje moraju uzeti u obzir zabrinutost Turske i ponuditi djela, a ne riječi ako žele postati članice NATO-a.

Pročitajte više