Sveučilište u Londonu izbacilo hamburgere s menija zbog klimatskih promjena

Foto: 123rf, Facebook

GOVEĐI hamburgeri i druga jela od govedine su izbačena s jelovnika na Sveučilištu Goldsmiths u Londonu u svrhu borbe s klimatskim promjenama, javlja CNN

Zabrana počinje u rujnu

Sveučilište Goldsmiths u Londonu odlučilo je maknuti sve goveđe proizvode iz svog kampusa kako bi ostvarilo ugljičnu neutralnost do 2025. godine jer ono emitira oko 3,7 milijuna kg ugljika godišnje.

Odluka će stupiti na snagu u rujnu, s početkom nove akademske godine, a ona će utjecati na sve menze, kafiće i prodavaonice hrane na Sveučilištu. 

Planira se i uvođenje male naknade, od 10 centi, za one studente koji nastave koristiti flaširanu vodu, kao i plastične šalice za jednokratnu upotrebu kako bi se smanjila i u konačnici spriječila njihova upotreba, a novac od te naknade će ići u "fond za zelenu studentsku inicijativu" .

Uzgoj krava više šteti okolišu od uzgoja ostale stoke

"Proglašavanje klimatske krize ne može se svesti samo na prazne riječi", rekla je nadzornica na Sveučilištu, Frances Corner.

"Doista vjerujem da se suočavamo s ključnim trenutkom u globalnoj povijesti i da je ovim Goldsmiths stao rame uz rame s drugim organizacijama spremnim na alarmiranje javnosti i poduzimanje hitnih mjera za smanjenje emisije ugljika."  

Znanstvenici smatraju da uzgoj goveda više šteti okolišu od uzgoja ostale stoke jer krave proizvode više metana i zahtijevaju više zemlje i vode u odnosu na ostalu stoku. 

Foto: EPA

Kampus u New Crossu

Sveučilište, sa sjedištem u kampusu u New Crossu, na jugoistoku Londona, ima oko 10 000 studenata. Uprava Sveučilišta namjerava postaviti veći broj solarnih panela na svoj kampus i što je moguće prije preusmjeriti se na 100 postotno čiste dobavljače energije.

Ujedno nastoji povećati broj studenata koji će se baviti klimatskim promjenama. 


 

Pročitajte više