Video - Bruna Sanader: Recite urednicima da tata još nije kod kuće

FOTOREPORTERI od ranog jutra nalaze se pred Remetincem čekajući hoće li bivši šef HDZ-a Ivo Sanader biti pušten na slobodu. Iako je prošlo 7 sati, do kada je prema odluci Ustavnog suda trebao biti pušten na slobodu, to se ipak nije dogodilo, a kada će biti pušten, nije poznato.

Sanaderovi odvjetnici Jadranka Sloković i Goran Suić oko 14:30 sati stigli su u Remetinec, a zatvor su napustili oko 16 sati. Sanader i dalje iza rešetaka očekuje rasplet situacije. "I dalje ne znamo ništa", rekla je Jadranka Sloković okupljenim novinarima.

"Radi se o grubom kršenju prava, pa smo mislili da će odluka biti donesena po brzom postupku. Ovo je prvi put da se ne poštuje odluka Ustavnog suda", izjavila je Sloković, dodavši da se Sanader nadao da će danas izaći iz zatvora.

"Sanader je fajter, ovo ga nije dotuklo. Rekao je da idemo dalje", kaže Sloković.

Osim pred Remetincem, fotografi su Sanadera čekali i u Kozarčevoj ulici gdje je Sanaderova kuća. Tako su oko 9 sati nabasali i na Brunu Sanader. Dobro, zapravo odlično raspoložena i sasvim opuštena Bruna popričala je s jednim od fotografa.


"Zakaj ste vi tu?", pitala ga je. "Mene ili mamu čekate? Tatu čekate?", nizala je Bruna dodavši kako je na internetu gledala da su svi pred Remetincem.

Fotograf joj je zatim objasnio kako mu je urednik kazao da Sanadera čeka u Kozarčevoj. "Vi njima recite da tata još nije tu", odgovorila je Bruna.

"Sanader je miran i ne da se slomiti ni na koji način"

"Sanader je miran i ne da se slomiti ni na koji način. Najviše razmišlja o tome da vidi svoju obitelj, ali i da se možemo normalno pripremati za postupak", kazao je za Index Sanaderov odvjetnik Goran Suić koji je danas bio u posjeti bivšem šefu HDZ-a u Remetincu.

MIP Sanaderu jednoglasno skinuo imunitet

Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora jednoglasno je, u roku od samo jedne minute, ukinulo zastupnički imunitet bivšem premijeru Ivi Sanaderu u vezi sa slučajem Fimi media. Ranije mu je imunitet bio skidan u slučajevima Hypo i Ina - Mol.


DORH je 9. prosinca zatražio skidanje imuniteta zbog zloporabe položaja i kaznenog djela protiv javnog reda, odnosno udruživanja radi počinjenja kaznenog djela.

Sanaderova obrana uložila ustavnu žalbu

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković jutros je za Index kazala kako su branitelji uložili ustavnu žalbu zbog toga što Sanader nije pušten danas do 7 sati na slobodu. Odvjetnica kaže kako sada čekaju reakciju suda.

S druge strane, Županijski sud i dalje čeka pravomoćnost odluke o puštanju uz jamčevinu. Naime, Uskok ima vremena tri dana za žalbu Vrhovnom sudu na odluku optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda. To znači da, odbaci li Vrhovni sud žalbu, Sanader bi mogao biti pušten u srijedu na slobodu, a procedura bi mogla potrajati i desetak dana. Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je kako će Sanader biti pušten na slobodu onda kada za to budu zadovoljeni svi uvjeti, odnosno kada rješenje postane pravomoćno.

Podsjetimo, nakon odluke Ustavnog suda, optužno vijeće Županijskog suda donijelo je odluku da se produžuje istražni zatvor Ivi Sanaderu, ali je istodobno taj istražni zatvor zamijenjen jamčevinom u iznosu od 12,4 milijuna kuna.


Ustanovljene su i mjere opreza - Sanaderu se oduzima  putovnica, a svakog se prvog ponedjeljka u mjesecu mora javljati sucu istrage.

Dok Sanaderovi branitelji očekuju da se poštuje odluka Ustavnog suda o puštanju na slobodu, Županijski sud još uvijek čeka pravomoćno rješenje Vrhovnog suda o tome da se istražni zatvor mijenja jamčevinom od 12,4 milijuna kuna. Takva odluka mogla bi stići najkasnije još za pet dana.

Upravo zbog toga Sanaderovi odvjetnici zatražili su intervenciju Ustavnog suda da se donese privremena mjera, odnosno da se  Sanadera odmah pusti na slobodu.

Već uplatili 300 tisuća eura


Podsjetimo kako je braniteljski tim Ive Sanader već uplatio iznos od 300.000 eura jamčevine, a predani su unaprijed i ovjerene izjave njegovih prijatelja da država može upisati založna prava na nekretnine. Predana je i  dokumentacija o vrijednosti nekretnina kao i zemljišno-knjiški izvadci.

MIP će ponovno ukinuti imunitet Sanaderu zbog Fimi-medije

Također, Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora danas će raspravljati o ukidanju zastupničkog imuniteta Ivi Sanaderu vezano za slučaj Fimi-medija.

Naime, Uskok je prije tri dana podigao optužnice protiv Ive Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević, Nevenke Jurak, Anite Lončar, Bojana Dimića, Hrvatske demokratske zajednice i trgovačkih društava Fimi-media, Ani-Lon i Onida. Tereti ih se za počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju.

Sanadera se tereti da je organizirao suoptuženike, odnosno povezao ih u kriminalnu skupinu s ciljem pribavljanja osobne koristi, te prikupljanja "crnih fondova" za financiranje HDZ-a. Sanader je, stoji u Uskokovoj optužnici, osobno i uz Barišićevo posredstvo predstavnicima državnih firmi naredio da posluju s Fimi-medijom.

Pročitajte više