Svi pregovori Rusije i Ukrajine su ispali promašaj. Kako ovo uopće može završiti?

Foto: Shutterstock, Epa

PREGOVORI između ukrajinske i ruske strane zapeli su u točki u kojoj se čini da nekog opipljivijeg pomaka više ne može biti. Uostalom, svjedoče o tome navodi obiju strana.

I jedni i drugi govore da druga strana nije za pregovore

Posljednji prijavljeni izravni razgovori između izaslanstava zaraćenih zemalja održani su 29. ožujka u Istanbulu. Rusija je otada odustala od nastojanja da preuzme najveće gradove u zemlji, Kijev i Harkiv, te se usmjerila na osiguranje regije Donbas u istočnoj Ukrajini.

 

"Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine ne napreduju i najvjerojatnije se neće nastaviti nakon "kapitulacije" ukrajinske vojske iz čeličane Azovstal. Vidimo potpuni nedostatak želje ukrajinskih pregovarača za nastavkom ovog procesa", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi agencija Interfax.

"Pregovori nisu u tijeku", rekao je još zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko, prenosi državna novinska agencija RIA Novosti. “Ukrajina se zapravo povukla iz pregovaračkog procesa”, govori.

Ukrajinska strana se također oglasila po ovom pitanju. Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na Twitteru je poručio da ne želi da se Ukrajini nudi prekid vatre.

"To je nemoguće bez potpunog povlačenja ruskih trupa. Ukrajinu ne zanima novi "Minsk" i obnova rata za nekoliko godina. Dok Rusija ne bude spremna za potpuno oslobađanje okupiranih teritorija, naš pregovarački tim su oružje, sankcije i novac", piše on.

Ukrajinska vojska će na Krim, govori ukrajinski dužnosnik

Dakako da svi ovi navodi otvaraju prostor za razmišljanje. Prvi dojam je taj da se odnos Ukrajine prema ratu promijenio. Kad su pregovori tek počeli, opće mišljenje je bilo takvo da Ukrajina samo preko njih može doći do nekog rješenja koje će im osigurati mir. Najnovije poruke ukrajinske strane sugeriraju kako misle da Rusiju mogu pobijediti i vojnim putem.

Naravno, tu se može raditi samo o podizanju morala stanovnika i vojnika, ali i mogućoj činjenici da jednostavno vide da od pregovora nema ništa. Ne treba zanemariti niti da je stav Ukrajine možda zaoštren zbog sve očiglednijih ruskih zločina počinjenih u Buči i Mariupolju.

Znakovite su riječi još jednog ukrajinskog dužnosnika. Radi se o Antonu Gerašenku, savjetniku ukrajinskog ministra unutarnjih poslova. On je rekao kako Putin nije spreman na pregovore.

"Jedini način da se ovo okonča je vojni poraz Rusije", rekao je. Dodao je da Ukrajini za to treba nekoliko mjeseci.

Kazao je da će velika promjena percepcije doći tijekom ljeta, kad broj mrtvih Rusa prijeđe 50.000. Naveo je kako sankcije moraju biti strože. "Krim je bolje vratiti diplomatski. Ali ukrajinski su ga branitelji toliko željni osloboditi da će ih biti teško zaustaviti na granici", znakovito je poručio Anton Gerašenko.

Ogorec: Pregovori više odgovaraju Ukrajini nego Rusiji

Marinko Ogorec, vojno-politički analitičar Veleučilišta Velika Gorica, rekao je za Index da pregovori ukrajinskoj strani ipak više odgovaraju nego ruskoj. Pitali smo ga zašto to misli.

"Teško možemo reći da Ukrajina ima takvu situaciju na terenu da bi mogla pregovore zanemariti ili odgađati. Pogotovo je to sad izraženo nakon ove situacije s Azovstalom, gdje je veći broj ukrajinskih boraca zarobljen.

To tjera Ukrajinu na dodatne pregovore s ruskom stranom, prije svega kako bi ljude izvukli. Ukrajina je u situaciji da se mora pokazati na taj način da vodi računa o svojim herojima i borcima", rekao je on.

Dodaje kako misli da je zato važno nastaviti pregovore i probati napraviti razmjenu zarobljenika.

"S bojišta dolazi puno informacija. Ali tu ne smijemo vjerovati nijednoj strani. Niti ukrajinskoj niti ruskoj. I ukrajinska i ruska strana su u sukobu, one su zainteresirane strane. A ne treba zaboraviti i da je Zapad itekako u sukob involviran. Sve te informacije moramo uzimati s velikim zazorom i oprezom prije nego što ih stavimo u kontekst.

"Čini mi se da je do pregovora još daleko"

Ali ono što vidimo je to da se rat realizira na ukrajinskoj strani, naravno da to onda ne odgovara Ukrajini koja trpi svakodnevna razaranja, tu stradava civilno stanovništvo, pogibaju vojnici, razara se infrastruktura, cijeli teritorij... I u tom kontekstu su u nepovoljnijem položaju.

Kad se steknu uvjeti za konsolidaciju stanja na terenu, kad dođe do toga da se bojište stabiliziralo do te točke u kojoj nema napredovanja neke od strana, onda će se vjerojatno ozbiljnije sjesti za stol i počet će pregovori. Ali do toga je, čini mi se, još daleko.

Bojišnica se nije konsolidirala, još uvijek ruske snage ulažu velike napore, Ukrajina se uspješno i solidno brani, a borbena djelovanja su intenzivna. Kad počnu posustajati, tada možemo govoriti o konsolidaciji", rekao je Ogorec za Index.

Avdagić: Samo je dojam da Ukrajina ne želi pregovore

Geopolitički stručnjak Denis Avdagić govori kako misli da je samo dojam da ukrajinska strana ne želi pregovore, nego se zapravo radi o tome da ruska strana ničim nije pokazala kako je spremna doista pregovarati. 

"Ako skidate ploče grada u Mariupolju i stavljate nove isključivo na ruskom, o čemu se treba pregovarati? Rusija je priznala suverenitet dva dijela Ukrajine koja su preko paravana separatista ranije nasilno odvojili, a tu je i Krim koji je Rusija anektirala. Dakle, o čemu pregovarati? Ratna djelovanja ne prestaju, Rusija raketira i unutrašnjost Ukrajine, gradove, infrastrukturu. 

Nije ovo rat u koji su uskočile dvije strane, nego se sve napravilo da do njega ne dođe, ali ga je Kremlj ipak pokrenuo. Ako je tako, Ukrajinci mogu samo nastaviti s obranom i tjeranjem agresora iz svoje zemlje jer on sam ne da ne želi prestati s ratnim djelovanjem, nego i ono što je zauzeo želi očito prebaciti u svoju administraciju. 

O čemu pregovarati? Što ruska strana može ponuditi, potpis da će očuvati suverenitet Ukrajine? Sve da i potpišu, tko bi im vjerovao? Hoće li se povući? Ako da, čemu nove ploče u Mariupolju? Mislim da je Ukrajincima sve jasno, trebalo bi biti i svima nama ostalima", rekao je on.

"Ne treba podcjenjivati rusku vojsku"

Vjeruje kako Ukrajinci sigurno vojno žele osloboditi svoju zemlju, ali i kako to "sami mogu teško ili bolje rečeno nikako" te dodaje da su njima "potpora i pomoć nužne".

"Oni računaju da će se pomoć sa Zapada nastaviti i za sada nema razloga da sumnjamo u to. Ruska strana ne pokazuje nikakvu želju za realnim pregovorima. Preduvjet je zaustavljanje ratnih djelovanja i svakako povlačenje s teritorija Ukrajine. Sve drugo je besmisleno. Jedina normalna postavka je minimalno povratak na veljaču, a čini se i da je to minimalni cilj Ukrajinaca u obrani", kaže.

Bez obzira na poražavajući prikaz ruske vojske, ne treba podcjenjivati njihovu snagu. Međutim, ako Ukrajinci nastave djelovati uz visoki moral vojnika te uz stratešku pomoć Zapada i nastavak moralnog pada ruskih oružanih snaga pa i tehničku iscrpljenost, sve je moguće", kaže.

"Krim nije opcija"

Što se tiče najava oko Krima, Avdagić govori da tu ne bi bio toliko optimističan navodeći kako je tu netko previsoko stavio letvicu.

"To bi uvjetovalo i potpuno urušavanje sustava u Rusiji. Nije nemoguće, ali zasad nemamo razloga vjerovati kako je to opcija kakvu treba očekivati. Uostalom, raspad sustava u Ruskoj Federaciji podrazumijevao bi iznimno veliku opasnost za čitav svijet, ne zaboravimo na njihov nuklearni arsenal", navodi.

Zaključuje kako je jedan od ključnih problema što su Rusi ti koji nisu spremni na kompromis.

"Možete li vjerovati ruskoj strani? Vjerujete li im da denacificiraju Ukrajinu, vjerujete li im da su htjeli zaustaviti širenje NATO-a? Niti jedno od toga nije istina, to je, vjerujem, sada već svima jasno. Isto je kada oni pozivaju na pregovore. Što nude, što traže? 

Mogu li to javno poručiti. Zasad vidimo samo nastavak njihove stare priče. Sjetimo se još ranije, Lavrov tvrdi kako ruski vojnici nisu u Gruziji, a čitav svijet gleda njihovo napredovanje do Tbilisija. Ništa od tog nije novo, sve je to stara priča", naveo je Avdagić.

 

Ako se neće pregovarati, kako ovo uopće može završiti?

"Pregovori su i dalje opcija, ali oni bi morali uključiti veći broj zemalja garantora. U suprotnom sukob se nastavlja sve dok se ne dogodi promjena, slom jedne strane, možemo to zvati i pobjedom za drugu, ili do novorođene istinske želje za pregovorima. No držimo na umu, ukrajinski dužnosnici ne mogu predavati teritorij, a ruski svojim mogu smatrati u ovom sukobu samo Krim", zaključio je on.

Pročitajte više