Svi sada još više žele u Kanadu, upoznajte novu vladu: Od astronauta do slijepe pravnice i sportašice

Foto: Hina, Index, canada.ca

HRVATSKA. Zemlja na obalama toplog Mediterana u pojasu prepunom života – žitarica, agrumi, bogate šume, more stvoreno za turizam i jednostavni ribolov… Zemljopisno, gotovo na idealnom položaju u Europi, na raskrižju mnogih puteva i trgovačkih pravaca. Hrpa neobalnih zemalja oko nas.

U pravnoj tradiciji nasljednik jedne od najuređenijih država svijeta – Austro-ugarske. Intelektualno, imali smo sveučilište u doba kada većina Planeta nije znala pisati. Klimatski, položajem, pa i potencijalima koje imamo – mogli bi biti vrh svijeta.

Kanada. Zemlja na sjeveru. Poljoprivredno škrta,  prometno iznimno zahtjevna radi zimskih mjeseci okovanih ledom. Agrume i masline možete vidjeti samo u botaničkom vrtu. S jedne strane Sjedinjene Američke Države – s druge uglavnom led. U doba kada su Dubrovčani uvelike koristili dvostruko računovodstvo, u Kanadi teško da su znali za brojeve na papiru. Kada je Tesla dobivao vrhunsku naobrazbu u hrvatskoj gimnaziji – veći dio Kanade je izgledao kao u Čaplinovom filmu Potjera za zlatom. Nešto gradova uz obalu i ogromna područja koja uopće nisu bila kartirana.

No danas – Kanada, BDP po stanovniku - 44,967 dolara. Hrvatska – BDP po stanovniku - 20,947 dolara. Po paritetu kupovne moći (ova metoda uzima u obzir troškove života i stopu inflacije, pa govori o pravom životnom standardu) – razlika je još gora, Kanada je skoro triput bolja od nas. 

Nezaposlenost u Kanadi – 7,1%, uz svakodnevno useljavanje novih radnika. Nezaposlenost u Hrvatskoj – 16,2%, uz svakodnevno iseljavanje radnika.

Gdje griješimo? Pa dovoljno je pogledati razliku između hrvatskih i kanadskih političara, a kako je upravo Kanada dobila novu Vladu prije par dana, a mi ćemo za par tjedana – evo izvrsne prilike za usporedbu, što bi se reklo, argumente, ovdje CV-eve, na stol!

Ovo je Kanada!

Premijer Kanade – novi kanadski premijer Justin Trudeau rođen je 1971. godine i član je Liberalne stranke. Za to je definitivno imao neke političke predispozicije, njegov otac Pierre Elliott Trudeau, bio je također kanadski premijer – pa je mladi Justin uredno živio u predsjedničkoj rezidenciji do 1979. godine. Tada mu je očeva stranka izgubila izbore – pa se kratko seli u službenu rezidenciju šefa oporbe, dok mu očeva stranka opet nije dobila na izborima. Zanimljivo je – dok je pohađao French immersion program at Rockcliffe Park Public School imao je pravo na limuzinu, ali je u školu uredno išao – školskim autobusom.

Nakon diplome iz engleske književnosti zapošljava se u struci – kao nastavnik, te nastavlja školovanje. Zanima ga svašta – od inženjerstva do upisanog mastera iz Environmental Geography, grane zemljopisa koja se fokusira na fizički okoliš i njegov utjecaj na ljude. Profesionalni političar postaje tek 2008. godine. Bavio se i sportom – i to boksom, a uredno ga se može proglasiti i geekom – jer pohodi okupljanja ljubitelja SF-a i ponosi se time! Osim uloge premijera u novoj Vladi je preuzeo resor „Međuvladinih poslova“ (specifično za Kanadu, odnosi između provincija) i mladih.

Ministar javne sigurnosti i izvanrednih situacija je Ralph Edward Goodale, jedan od starijih – rođen 1949. i politički aktivan od 24. godine. No i prije toga, za vrijeme studija prava zavrijedio je zlatnu medalju za akademska postignuća.

Ministarstvo poljoprivrede preuzeo je Lawrence A. MacAulay, također stariji političar, i također dugo godina aktivan kao predstavnik izborne jedinice s Prince Edward Island. Bivše zanimanje mu je – pogađate – farmer.

Ministar vanjskih poslova - Stéphane Maurice Dion također ima dugu političku karijeru. Studirao je političke znanosti, a u magistarskom radu bavio se analizom izborne strategije Parti Québécois, regionalne stranke iz Quebeca. Odlazi u Francusku, gdje studira javnu administraciju. Doktorirao je u području sociologije na Institut d'Études Politiques de Paris. Nakon povratka u Kanadu radi na fakultetu, a postaje i gost profesor u Sjedinjenim Državama. Zanimljivo je da je zadržao dvojno državljanstvo – majka mu je Francuskinja.

Ministar imigracije, izbjeglica i državljanstava je John McCallum je ekonomist i sveučilišni profesor – čini da da Kanađani pitanja useljenika i izbjeglica smatraju prvo ekonomskim. John je prvostupnik iz područja umjetnosti, potom je dobio diplôme d'études supérieures u Parizu, a onda doktorirao ekonomiju. Bio je profesor na više fakulteta, autor knjiga i radova. U politiku je ušao 2000. godine, kao već etablirani i uvaženi znanstvenik.

Ministarstvo za poslove starosjedilaca i Sjeverne poslove – specifičnost Kanade, zaduženo je za kanadske Indijance i njihova područja –  vodi Carolyn Bennett, liječnica je po struci – a osim na poslu (gdje je i odlikovana za 20 godina predane službe) iznimno je aktivna i udrugama vezanima za zdravstvo. Dodatno i predaje na Sveučilištu u Torontu.

Predsjednik vijeća Riznice – također kanadska ministarska specifičnost je Scott Brison. Scott, prije nego što se uhvatio nadziranja državnog novca završio je za prvostupnika trgovine i još kao student se uhvatio uspješnog posla – najma malih frižidera. Poslije toga radio je u, što bi rekli realnom sektoru, korporativnoj prodaji deset godina.

Voditelj vlade u Parlamentu – ministarsko mjesto zaduženo za brigu o zakonskim prijedlozima u kanadskom Parlamentu – preuzeo je Dominic LeBlanc. Za nekoga tko treba biti majstor parlamentarne procedure – treba li naglašavati da su uzeli čovjeka koji je studirao političke znanosti i pravo te bio odvjetnik?

Ministar inovacija, znanosti i ekonomskog razvoja je Navdeep Singh Bains, rođen 1977. godine. Ima master iz poslovne administracije, a radio je kod najboljih – bio je analitičar financijskih procesa u kanadskoj podružnici Nikea, a potom je obavljao sličan posao u Ford Motor Company. Kako je po vjeri Sikh, u javnosti nosi glavno vanjsko obilježje svoje vjere – turban.

Ministar financija, William Francis "Bill" Morneau, ima master iz ekonomije, no za razliku od hrvatskih ministara financija koji su po pravilu profesionalni političari ili dolaze iz državne službe, Bill je vodio firmu koja se bavi razvojem ljudskih resursa. Za vrijeme njegove direktorske karijere (u par razina i naziva), firma je od 200 ljudi 1992. narasla na skoro 4000 u ovoj godini! Što reći nego – hoćemo i mi takvog!

Ministarstvo pravde i glavni državni odvjetnik (funkcije su u Kanadi spojene) jest Jody Wilson-Raybould, pripadnica dva kanadska starosjedilačka naroda: Musgamagw Tsawataineuk i Laich-Kwil-Tach. Bavila se političkim znanostima, pa diplomirala pravo i postala odvjetnik – no po obiteljskoj tradiciji dodatno je i aktivist za unaprjeđenje prava i načina života kanadskih Indijanaca.

Ministrica javnih servisa i nabave je Judy Foote – profesionalno se bavi odnosima s javnošću, prvo za Memorial University. Kasnije je u više navrata bila ministar u vladi provincije Newfoundland. Po zanimanju je novinarka. Već je pobijedila tumor na dojci 2000. godine, koji se vratio 2014. i poželimo joj novu osobnu pobjedu!

Ministarstvo međunarodne trgovine vodi Chrystia Freeland, pisac, novinarka i političarka. Majka je Ukrajinka. Chrystia je studirala tu blizu nas – na United World College of the Adriatic, koji je smješten u mjestu Duino, između Trsta i Monfalconea. Jedna diploma je iz ruske povijesti i književnosti a druga iz Slavenskih studija. E, da, ministrica je svoju karijeru gradila radeći za Financial Times, a i napisala knjigu o ruskoj tranziciji iz socijalizma u kapitalizam. Druga knjiga, Plutocrats, postala je bestseler i dobila je za nju par književnih nagrada.

Ministarstvo zdravlja vodi Jane Philpott, naravno liječnica i do diplomirala cum laude. Kasnije je stekla i master diplomu iz područja javnog zdravlja, ima i diplome iz područja tropske medicine, obiteljske medicine, dodatno uz rad u bolnici predaje na sveučilištu i bavi se humanitarnim radom vezanim za medicinu. Borac je za davanje većih prava na liječenje izbjeglicama. Tek je odnedavno u politici.

Ministar obitelji, djece i socijalnog razvoja je Jean-Yves Duclos. Prije ministarske karijere vodio je odjel ekonomije na Université Laval.

Ministarstvo prometa - ako država planira u budućnost, zar ima išta logičnije nego da Ministarstvo prometa vodi pravi astronaut? Joseph Jean-Pierre Marc Garneau novi kanadski ministar prometa rođen je 1949., prva diploma mu je bila iz inženjerske fizike i to s Royal Military College of Canada, Doktorirao je 1973. iz područja elektrotehnike i nastavio karijeru u Kraljevskoj kanadskoj mornarici, gdje je radio na razvoju borbenih sustava. Onda je prijavio za – astronauta, prošao obuku i 1984. postao prvi Kanađanin u svemiru. Letio je još dva u svemir. Vojska ga je umirovila 1989., no čovjek se ne da – uhvatio se karijere u Kanadskoj svemirskoj agenciji, a sada i postao ministar.

Ministarstvo međunarodnog razvoja – vodi ga Marie-Claude Bibeau, stručnjakinja za zaštitu okoliša. Nakon diplome, radila je u Kanadskoj razvojnoj agenciji i prije nego što kažete: „Napokon jedan iz javnog sektora!“, spomenimo i kako je napustila Agenciju te 15 godina vodila uspješan turistički posao!

Ministar prirodnih resursa je James Gordon "Jim" Carr – prije političke karijere bio je novinar, glazbenik i administrator. Svirao je obou, ali se bavio i organizacijskim poslovima, uglavnom vezano za glazbu. Politikom se počeo baviti davno, dugo je bio na regionalnoj razini, ali i dosta vremena izvan politike – dio uredničkog tima  Winnipeg Free Press, aktivist u par organizacija, uglavnom vezanim uz poslovanje i umjetnost, a također i aktivan u Kanadskom židovskom kongresu.

Ministarstvo kanadske baštine – mi bi rekli kulture, vodi Mélanie Joly. Iznimno mlada za ministricu, rođena 1979., završila je pravo te zavrijedila stipendiju koja joj je omogućila master iz komparativnog i javnog prava. Karijeru je počela u odvjetništvu.

Ministarstvo nacionalnih prihoda – rekli bi Porezno ministarstvo, vodi Diane Lebouthillier, socijalna radnica.

Ministarstvo ratnih veterana vodi Kent Hehr, pravnik po struci. U mladosti je bio aktivan sportaš, zanimao ga je bejzbol i hokej, igrao je u juniorskim ligama i htio se posvetiti kineziologiji. San o sportu uništen je kada je kao slučajni prolaznik postao žrtva pucnjave – završio je u kolicima kao paraplegičar. Nije se predao – uhvatio se studija prava i završio ga kao najbolji student desetljeća! Postao je i aktivan član zajednice, posebno u području pomoći osobama s posebnim potrebama. Velik je zagovornik i prava LGBT zajednice.

Ministarstvo okoliša vodi Catherine Mary McKenna. Pravnica po struci, specijalizacija su joj ljudska prava i socijalna pravda. Sudjelovala je u UN-ovoj misiji u Istočnom Timoru.

Ministar obrane je Harjit Singh Sajjan, drugi Sikh u kanadskoj vladi. On je i „pravi“ imigrant – rođen je u Punjabu, Indija, a njegova obitelj je imigrirala u Kanadu kada je imao pet godina. Unatoč širokom osmjehu ispod tradicionalnog turbana – Harjit ne treba nikako podcjenjivati. Služio je u policiji Vancuvera 11 godina i došao do ranga detektiva zaduženog za borbu protiv bandi. Godine 1989. se pridružuje Kanadskoj vojsci – na popisu misija je jedna u Bosni i Hercegovini i tri u Afganistanu. Iznimno uspješan u borbi protiv Talibana, brzo napreduje, dobiva više odlikovanja, a zbog izvrsnosti u području vojnih obavještajnih aktivnosti angažiraju ga i Amerikanci.

Ministarstvo zapošljavanja, radne snage i rada vodi MaryAnn Mihychu. Po struci je geolog, a politikom se počela baviti nakon desetak godina bavljenja strukom.

Ministarstvo infrastrukture i zajednica (u smislu komunalnih, infrastrukturnih) vodi još jedan imigrant - Amarjeet Sohi. Rođen je 1964. u Punjabu, došao je u Edmonton 1981. gotovo ne znajući engleski (znak da je u Indiji bio iznimno siromašan). Prvo je postao glumac u lokalnoj Punjabi glumačkoj skupini. Iako osobno nije religiozan (nije nosio ni turban ni bradu) kada se 1988. vratio u Indiju odmah je uhapšen – bile su to godine oštrih sukoba, koji su uključivali i terorizam, između Sikha i Indijske vlade. Proveo je 21 mjesec u zatvoru, 18 u samici, bez ikakvih realnih optužbi – oslobođen je tek temeljem zalaganja nekoliko aktivista i tvrdnji kanadskih obavještajnih službi kako se njegova obitelj držala izvan bilo kakvih veza s teroristima. Vratio se u Kanadu 1990.

Ministarstvo demokratskih institucija – ministrica Maryam Monsef, rođena 1985., izbjeglica je iz Afganistana. Rano je ostala bez oca, majka je nekoliko puta selila obitelj između Irana i Afganistana i 1996., kada je Maryam imala 11 godina, pokušala sreću u Kanadi, putujući preko Irana, Pakistana i Jordana. Smjestili su se kod ujaka u Peterboroughu, a Maryam je nakon što je bila druga na izborima za gradonačelnika postala zastupnik u Parlamentu i sada jedna od najmlađih ministrica uopće.

Ministarstvo sporta i osoba s posebnim potrebama – vodi ministrica Carla Qualtrough, rođena 1971. godine. Slijepa je od rođenja. Sudjelovala je i kao plivač na paraolimpijskim igrama 1988. i 1992. godine. Hendikep s vidom je nije omeo u profesionalnoj karijeri – stekla je diplomu pravnog fakulteta i zaposlila se u struci – te dodatno aktivno djeluje u Upravnom vijeću Američkog paraolimpijskog odbora.

Ministarstvo za ribarstvo, oceane i Kanadsku obalnu stražu – ministar Hunter Tootoo. Također je indijanskog podrijetla, prvo se bavio poduzetništvom, a onda sve više javim radom i lokalnom politikom, dok nije došao do nacionalnog Parlamenta i sada ministarskog mjesta.

Ministarstvo znanosti vodi Kirsty Ellen Duncan – bavi se medicinskom geografijom – dakle aplikacijom zemljopisnih informacija, metoda i perspektiva i njihovih odnosa prema zdravlju, bolestima i zdravstvenoj zaštiti – vrlo aktualno danas kada radi klimatskih promjena dolazi i do promjena u širenju bolesti, pa primjerice tropske bolesti dolaze u krajeve gdje ih nikada nije bilo. Naravno, ima doktorat iz područja geografije i vrlo je aktivna u znanstvenom radu.

Ministarstvo za statusna pitanja žena – vodi Patricia A. "Patty" Hajdu, ima master iz područja javne uprave, a profesionalno se bavi borbom protiv nasilja, beskućništva i zloupotrebe droga. Prije ministarske karijere vodila je centar za smještaj beskućnika.

Ministarstvo malog poduzetništva i turizma - Bardish Chagger, u politici je od rane mladosti, ima diplomu prvostupnika iz područja znanosti, a radila je organizaciji raznih događaja multikulturnog centra.

A Hrvatska?

Sada usporedite ove ljude, ove sudbine, ove karijere, ovo zalaganje za zajednicu, ove uspjehe – s onime što imamo u Hrvatskoj. Usporedite ove karijere s onima koje se nude nama u Hrvatskoj.

Usporedite energiju, različitost, bogatstvo i znanstveno i stručno i profesionalno i kulturno pa i vjersko koje ima aktualna kanadska Vlada s onime što se nudi nama. I usporedite ideje koje se nude nama i koje se nude njima.

I onda će vam biti sasvim jasno zašto je Kanada tamo gdje jest, zašto napreduje, zašto je, unatoč lošoj klimi jedna od najpoželjnijih zemalja za doseljavanje i život, a mi ne da stojimo, već postajemo kao država ono što nikada nismo bili – postajemo obična balkanska krčma.

Pročitajte više