Švicarski Hrvati osuđeni na deset godina zatvora za ubojstvo studenta

DVOJICA Švicaraca hrvatskih korijena osuđeni su na 10 godina zatvora zbog ubojstva studenta Damiana Tamagnija tijekom karnevala u švicarskom gradu Locarnu 2008. godine.

Treći napadač hrvatskih korijena dobio je kaznu od dvije i pol godine zatvora za napad. Napadači su ciriškog studenta politologije bez ikakvog povoda pretukli dok je ležao na tlu, pišu švicarski mediji. Trojica Hrvata su 22-godišnji Ivica Grubić, 20-godišnji Ivan Jukić i 19-godišnji Marko Tomić.

"Ubojice s Balkana"

Njih su švicarski mediji nakon ubojstva prozvali "ubojicama s Balkana", a u lokalnim krugovima su bili poznati kao partijaneri. Nakon što su Damiana nasmrt pretukli, oni su nastavili svoju zabavu ne osvrćući se na to što su napravili.

Njih trojica su bili poznati i pod nadimcima "Mesar", "Pijanac" i "Sudac", a na internetskim su se stranicama hvalili svojim uspjesima kod žena, te izražavali svoju latentnu agresivnost.

Švicarci tražili izgon za ubojice

Nakon tog ubojstva, u švicarskom gradiću Gordoli došlo je do povećanih tenzija između lokalnog stanovništva i hrvatskih imigranata, a Švicarci su čak i tražili izgon za "balkanske ubojice".

Obitelj ubijenog studenta politologije nakon ubojstva je uputila otvoreno pismo švicarskoj javnosti u kojem su tražili da se ubojice adekvatno kazne, ali "kao osobe, bez obzira na njihovo podrijetlo". Tražili se i da se smrt njihova sina ne koristi kao instrument poticanja na mržnju i rasizam.

I.Kri.
Foto: Blick

Pročitajte više