Svijet jednoglasno osuđuje eksplozije u Ammanu

KRVAVI napadi u glavnom jordanskom gradu Ammanu iza kojih stoji irački ogranak al-Qaide, i koji su završili smrću 56 osoba izazvali su oštre reakcije i osude diljem svijeta.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija izrazilo je duboko žaljenje zbog bombaških napada u Amanu.

"MVPEI pridružuje se najoštrijim kritikama ovog čina te opetuje stav Republike Hrvatske o neprihvatljivosti bilo kakvog oblika terorističkog djelovanja" - navodi se u priopćenju ministarstva kojeg potpisuje glasnogovornica Ivana Crnić.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer osudio je u četvrtak, u ime Sjevernoatlantskog saveza, "suludo razaranje za koje ne postoji nikakvo opravdanje".

Također je poručio da će NATO nastaviti surađivati s Jordanom i cjelokupnom međunarodnom zajednicom u borbi protiv terorizma.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana krvave bombaške napade na tri hotela u Amanu nazvao je "terorističkim ludilom", upućujući izraze sućuti jordanskom narodu i kralju Abdulahu II.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na "beskompromisnu borbu protiv zla koje predstavlja međunarodni terorizam".

Putin, koji ne propušta ponoviti da čečensku pobunu također financira međunarodni terorizam, posebice al-Qaida, izjavio je da je "duboko potresen" razmjerom napada.


Danska je, oštro osudivši napade u Amanu, istaknula važnost međunarodne suradnje u borbi protiv terorizma. Posebice je brine što su napadi izvršeni u Jordanu, jednoj od najnaprednijih zemalja na Bliskom istoku koja je pokrenula niz reformi.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder nazvao je napade "barbarskim činom" koji nas tjera da ne popustimo u borbi protiv terorizma. Ministar vanjskih poslova Joschka Fischer poručio je da "ništa ne može opravdati taj čin nasilja". Jordanu je također poručio da može računati na njemačku solidarnost.

Iračka vlada "oštro je osudila napade u Amanu", uputivši riječi utjehe obiteljima žrtava.

Agfanistanski predsjednik Hamid Karzai je napade u Jordanu nazvao "protivnim islamu".

"Terorizam je zaslijepljeni neprijatelj čovječanstva i civilizacije koji ne priznaje granice", ocijenio je afganistanski ministar vanjskih poslova Abdulah Abdulah.

Izraelski premijer Ariel Sharon nazvao je jordanskog kralja Abdulaha II. i izrazio žaljenje zbog krvavih bombaških napada, poručivši da "svijet mora biti ujedinjen protiv terorizma".

Palestinska uprava proglasila je trodnevnu žalost jer su u napadima poginula trojica visokih palestinskih dužnosnika, uključujući šefa vojno-obavještajne službe za Zapadnu obalu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.