Svijet nas je otkrio i kreće u osvajanje!

O HRVATSKOJ se opet naširoko piše. Naš biser prepoznali su svjetski putnici diljem svijeta, o čemu najbolje svjedoče tekstovi objavljeni u stranim medijima. Netaknuta priroda, sunce, more i gostoljubiv narod karakteristike su s kojma nas se odavno povezuje. No, mnogo je neotkrivenih i čudesnih mjesta na našoj obali, koja sve više intrigiraju i pobuđuju maštu stranaca.

Ostavili smo ih bez daha i zaslužili njihovu punu pozornost. Jon Bowermaster, uvaženi novinar National Geographica pokrenuo je vlasiti projekt pod imenom Oceans 8, tijekom kojeg je u pet tjedana kajakom obišao 1200 otoka, od kojih je tek 70 naseljeno.

Autor piše kako se na očaravajućem Jadranu svakodnevno borio s jakim vjetrovima; burom koja puše s planina iz unutrašnjosti, jugom koje, pak, dolazi s mora i maestralom s jugozapada. Najduži put koji su Jon i njegova ekipa trebali prijeći od jednog do drugog otoka, iznosio je tek nekih 36 km, što je najboljii pokazatelj da je naša obala jedna od najrazvedenijih u svijetu.

Navigacija po Jadranu bila je za Jona, koji je obišao skoro čitav svijet, nezaboravno i jedinstveno iskustvo. Za naše plavo more astronauti su davno ustvrdili kako je najplavije na planeti, i to zahvaljujući vapnenačkim stijenama, tvrdi Bowermaster.

Svoju avanturu po Jadranu slavni autor osim po prirodnim ljepotama, pamtit će ponajprije po ribarima koje je susretao svaki dan (vjerovali ili ne, Amerikancima je to atrakcija), noćima provedenim na stijenovitim plažama, penjanju po krševitim brdima i istraživanju napuštenih rimskih sela koja su ih vratila u vrijeme Marca Pola.

Bowermaster se osvrnuo i na godine kad je Hrvatska bila pod okupacijom, pa u tekstu piše i o 10-godišnjem ratu, kao i o izbjeglicama koje su naselile cijelu obalu kako bi spasile svoje i živote svojih bližnjih. No, Hrvatska je sada sigurna zemlja, stoji u tekstu. Izbjeglice su se vratile svojim kućama, a jadranska obala ponovo je postala raj na zemlji za europske i svjetske putnike.

Uz New York Times i National Geographic, koji su Hrvatsku uvrstili u sam vrh svjetske turističke ponude, još jedna strana agencija nije štedila na pohvalama i preporukama.

Riječ je o Lonley Planetu, koji o Hrvatskoj piše da je jedan od najljepših dijelova Europe. Unatoč tragičnim strahotama rata kroz koje je Hrvatska godinama prolazila, njezin šarm ostao je netaknut, piše Lonley Planet.

Sva su mjesta diljem obale obnovljena, ali podsjetnici na burnu prošlost zauvijek će ostati. Osvajači su stoljećima unazad prepoznali vrijednost jadranske obale, prisvajali su je i gubili, no nisu nikad uspjeli uništiti ono što piše u njezinu kamenu.

Priča o srednjovjekovnoj Hrvatskoj započinje uskim uličicama Rovinja, a završava u dubrovačkom Starom Gradu. Svjedoci povijesti su i rimske ruševine; pulski amfiteatar i Dioklecijanova palača.

Lonley planet također se nije uspio othrvati podacima kako je prijeratnu Hrvatsku, tada dio bivše Jugoslavije, godišnje posjećivalo 10 milijuna turista.

Sunce, jeftin i smiren život, mnogobrojni spomenici i začeci naturizma bili su dovoljni za potpun užitak tadašnjih putnika. No, sada je situacija puno drugačija. Svijet prolazi kroz krizu svog vlastitog indentitita, a povijest pišu moderni osvajači koji nam neće poput Rimljana ostaviti svoje ceste ili palače. Sigurnost je cijena koja se danas plaća i više od slobode.

Hrvatska je tu pronašla svoje mjesto; mnogi nam dolaze jer svijet tvrdi da smo zaštićeni.

U devedesetima je kod nas krenuo onaj pravi, stari turistički boom, a Europljani su presretni što ponovo mogu krstariti našim vodama. Trebamo li im biti beskrajno zahvalni, pokazat će vrijeme. Za vlastito divljenje prekasno je, jer već su nas otkrili.

Foto: National Geographic

 

Pročitajte više