Svijet nije briga za Sirijce, a za mačke? Azil za životinje uništen u istočnom Alepu

Screenshot: Youtube

NAJMANJE 21 mrtav i deseci ozlijeđenih krvava su bilanca trećeg uzastopnog dana obnovljenog bombardiranja istočnog Alepa, prema podacima Sirijske civilne zaštite, poznate i kao Bijeli šljemovi.

"Aviona je više nego ptica, a bombe su kao kiša", opisao je jedan stanovnik dosad najsilovitiju kampanju sirijskih i ruskih zračnih snaga. Ruski zamjenik ministarstva vanjskih poslova, međutim porekao je u srijedu da Rusija sudjeluje u zračnim udarima, prenosi CNN.

Bombe su, među ostalim metama, pogodile bolnicu i banku krvi, ali i još jednu instituciju koja je bila simbol "normalnog" života u kaosu rata. Azil za pse i mačke koji je, pomalo iznenađujuće preživio do ovog tjedna, postao je zadnja žrtva pokušaja režima da "očisti" grad od pobunjenika i terorista pod svaku cijenu.

Naravno, uništenje zgrade i smrt dvije mačke i psa gotovo da nisu vrijedni spomena usred posvemašnje smrti i razaranja. No upornost i požrtvovnost Mohameda Ala Aldžalila, električara i vozača kola hitne pomoći koji je ostao u istočnom Alepu kako bi se brinuo za pse i mačke lutalice, nije nešto što se viđa svaki dan.

Od više od sto mačaka i pasa u azilu, neki su bili lutalice, ali mnogi su bili ljubimci koje su izbjeglice ostavile Aldžalilu na čuvanje. Aktivistkinja Alessandra Abidin otkrila je njegov azil za životinje još 2014. i otvorila Facebook stranicu s više od četiri tisuće članova te preko nje počela prikupljati donacije za održavanje skloništa, prenosi Euronews.

Donacije, koje dolaze iz cijelog svijeta, pomogle su i ljudima Alepa - financirale su tri bunara i dva vozila hitne pomoći. Kaže Aldžalil, čija kuća je također uništena u ovotjednom bombardiranju. On je, srećom, preživio. Evo kako azil, čija je budućnost (kao i budućnost grada) neizvjesna, izgleda sada:

 

 

Pročitajte više