Svijet osuđuje ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja

MEĐUNARODNA zajednica osudila je u ponedjeljak ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, koji je poginuo u stravičnom bombaškom napadu u Bejrutu zajedno s još najmanje devetero ljudi, dok je stotinjak ljudi ozlijeđeno, javljaju svjetske agencije.

Oštro osuđujući ubojstvo, Bijela je kuća poručila da bi Libanon trebao moći slobodno birati svoju političku budućnost, bez nasilja, zatrašivanja i sirijske okupacije. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je kako ne želi povezivati Siriju s automobilom-bombom koja je ubila Haririja i još najmanje devet ljudi. Naglasio je kako Washington ne zna tko je odgovoran za napad.

"Osuđujemo ovaj brutalan napad najoštrijim mogućim riječima. Upujućemo izraze sućuti Haririjevoj obitelji i njegovim prijateljima i brojnim pristašama u Libanonu", rekao je. McClellan je kazao kako je "Hariri neumorno radio na izgradnji slobodnog, neovisnog i prosperitetnog Libanona nakon građanskog rata i strane okupacije".

Pridružujući se osudama napada, službena Moskva izrazila je uvjerenje da će libanonski narod izići "jači" iz tog "iskušenja". "Moskva oštro osuđuje ovaj teroristički čin", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, dodajući da Rusija Haririja smatra političarem "međunarodnog značaja".

Glavni tajnik Arapske lige Amr Musa izrazio je "duboko žaljenje i bol zbog smrti jedne tako velike i iznimne arapske, libanonske i međunarodne ličnosti" i upozorio da bi taj "opasan teroristički čin" mogao imati ozbiljne posljedice za Libanon. "Molimo Boga da zaštiti Libanon od ozbiljnih posljedica koje bi mogao imati ovaj opasan teroristički čin", rekao je Musa novinarima u Kairu.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana ocijenio je u Madridu da je napad na Haririja "prijezira vrijedan čin". Solana je izrazio "tugu" zbog smrti "čovjeka mira i velikog prijatelja". Naglasio je da je Hariri znao "prekinuti dugogodišnji građanski rat u Libanonu i obnoviti zemlju.

Atentat na Haririja osudila je i Delegacija Europske komisije u Bejrutu.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad atentat je osudio kao "strašan kriminalan čin". "Sirijska vlada i narod na strani su bratskog Libanona u ovoj opasnoj situaciji i upućuju iskrene izraze sućuti Haririjevoj obitelji i obitelji drugih žrtava" napada, objavila je službena agencija Sana.

Sirijski predsjednik ocijenio je "situaciju opasnom i pozvao libanonski narod da učvrsti nacionalno jedinstvo i osudi one koji žele posijati nered i unijeti razdor" među njih, prenijela je agencija.

Napad je oštro osudio i francuski predsjednik Jacques Chirac, Haririjev bliski prijatelj, zatraživši međunarodnu istragu atentata. Bombaški napad u kojem je poginuo Hariri "izaziva stravu i ogorčenje", navodi se u Chiracovu priopćenju i poziva na "hitnu međunarodnu istragu kako bi se utvrdile okolnosti i odgovornost za tu tragediju".

Pročitajte više