Svijet prepun stresa sustiže moderne žene

PROSJEČNE žene još zarađuju manje od muškaraca i manji je broj žena zaposlen u upravama velikih tvrtki ali kada je riječ o dnevnom stresu i nedostatku vremena, nema velike razlike među spolovima: i muškarci i žene uzimaju slobodno vrijeme tek kada ih na to upozori vlastito tijelo.

Slika marljive domaćice nekad je bila pojam ženske vrline. Danas se žene žale na stres kojemu su stalno izložene jer sve žele učiniti na vrijeme. To je postala moda. Žaljenje na stres, drugim riječima, znači uspjeh i važnost.

Činjenica je da i muškarci i žene mogu pronaći malo slobodnog vremena za sebe u dnevnom rasporedu, misle stručnjaci.

Hannelore Fritz, autorica knjige "Bolji život uz ravnotežu života i rada", kaže da žene imaju vremena, ali same sebi ne dopuštaju predah.

Žena koja radi i ima obitelj jednostavno ne može reći "ne", piše profesor Lothar Seiwert u knjizi "Nemoj žuriti, budi sretan". Njegov je savjet da čak i kada su na popisu obveza kuhanje, spremanje ili igranje s djecom žena jednostavno može reći: "Ne, sada ću se jedan sat odmarati".

Ali Gisela Preuschoff, obiteljska terapeutkinja, kaže kako to nije baš praktičan prijedlog, pogotovo u slučajevima kada mala djeca diktiraju mamin dnevni ritam.

Fritz ističe da su mnoge žene - želeći da sve oko njih bude savršeno - toliko zaposlene da gotovo i ne primjećuju vlastite potrebe: "Čak i kada sjednu popiti šalicu kave, velik broj žena primjećuje prašinu u kutu".

"Kada se same moraju osloboditi pritiska da sve mora biti savršeno, žene bi mogle učiti od muškaraca", dodaje Fritz.

"Ljudi imaju pravo, čak i obvezu, da se odmaraju, jer to čuva njihovo zdravlje i njihov entuzijazam u životu", ističe Preuschoff.

Sewert misli da je lijenost "lijek bez štetnih nuspojava". Lijenost smanjuje tlak, disanje postaje dublje a razina hormona stresa pada.

Ženama se preporučuje dvadesetak minuta odmora na dan. To vrijeme možete upisati u dnevni raspored. I toga se pridržavajte. Ono što ćete raditi tijekom dnevnog odmora može varirati. Možete otići u kafić, ležati u kadi punoj tople vode ili jednostavno popiti šalicu čaja - i odbiti primijetiti prašinu u kutu!

Pročitajte više