SVILANOVIĆ: PROTOKOL O PREVLACI VAŽAN ZA SRJ

Jedan od najznačajnijih vanjskopolitičkih događaja za Jugoslaviju u ovoj godini bio je zaključivanje Protokola o privremenom pograničnom režimu na Prevlaci s Hrvatskom, rekao je u četvrtak jugoslavenski ministar vanjskih poslova Goran Svilanović.

Koliko god je Jugoslaviju u europskim integracijama usporilo stalno odgađanje dogovora i usvajanja ustavne povelje Srbije i Crne Gore - koja će, prema očekivanjima, biti usvojena u sljedećih nekoliko dana - najvidljiviji je napredak u odnosima sa susjednim zemljama, kazao je Svilanović, ističući da je ´nemoguće ići ka Europskoj uniji bez dobrih i razvijenih odnosa i suradnje sa susjedima´.

Iduće godine posebno važna pitanja bit će povratak izbjeglih i rješavanje pitanja njihove imovine, kao i poboljšanje viznog režima s Hrvatskom, a SRJ očekuje i vrlo skori prijem u Vijeće Europe, kao i napredak u euroatlanskim integracijama, dok će do prijema u Europsku uniju proteći još nekoliko godina.

Suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom je, međutim, ´pitanje svih pitanja´, naglasio je Svilanović: ´Svi koji su optuženi, moraju biti izručeni. Taj sud neće nestati, neće prestati s radom dok svi oni koji su optuženi ne budu tamo´, istaknuo je, napominjući da je u srbijanskoj javnosti ´to saznanje mnogo jače danas nego prije godinu dana´.

Pročitajte više