Svilanović: Rezultat predsjedničkih izbora "dramatičan"

REZULTAT predsjedničkih izbora u Srbiji je "dramatičan", a činjenica da Srbija ponovo nije dobila predsjednika i odnos glasova koje su dobili kandidat DOS-a Dragoljub Mićunović i radikal Tomislav Nikolić utjecat će na međunarodnu poziciju zemlje, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović..

"Mislim da će prva reakcija u svijetu biti strah od radikalizacije u Srbiji u pravcu za koji se mislilo da ga je Srbija davno napustila. Građani Srbije moraju shvatiti da ovo što se dogodilo uvelike dovodi u pitanje socijalni mir, ekonomsku stabilnost i budućnost i zbog toga je vrlo važno da rezultat parlamentarnih izbora bude bitno drukčiji", kazao je Svilanović Radiju B92.

Jučerašnji predsjednički izbori u Srbiji su treći po redu neuspjeli izbori na kojima nije izišao dovoljan broj glasača, odnosno preko 50 posto, a na njima je najveći broj glasova dobio kandidat Srpske radikalne stranke Nikolić - 46,9 posto, dok je kandidat DOS-a Mićunović dobio 35,4 posto.

Potpredsjednik Vlade Srbije Nebojša Čović istom je Radiju izjavio, stavljajući jučerašnje neuspjele izbore u kontekst skorih parlamentarnih izbora, da "treba shvatiti da će izbori 28. studenoga biti veliko čistilište za sve one koji su pokazali da se ne razumiju u politiku, da ne znaju nikakav posao".

"Oni će biti odbačeni, svi oni koji su paktirali s kriminalcima, rušili slobodu medija, razarali institucije i kršili zakone. Svaki političar od naroda dobija ono što zaslužuje i narod se ne smije potcjenjivati", kazao je Čović. "Na izborima 28. studenoga ovako nešto se neće ponoviti. Kad bismo dodali sudjelovanje Demokratske stranke Srbije i G17 plus na izborima, rezultat bi bio mnogo drukčiji, demokratski kandidati imaju više u zbroju", dodao je Čović.

Rezultati izbora su dramatičniji nego što to analitičari pokušavaju prikazati, ocjena je potpredsjednika Vlade Srbije Žarka Koraća. "Rezultati pokazuju solidan uspon radikala i apatiju demokratskog biračkog tijela, a za to su, pored vlasti, odgovorni i Miroljub Labus i Vojislav Koštunica", kazao je Korać. Nakon predsjedničkih izbora, Srpska radikalna stranka je postala jedina stvarna alternativa demokratskim strankama, a to znači da je opozicija radikalizirana do kraja, drži on.

"Ako su radikali alternativa postojećoj vlasti, onda Srbija ulazi u opasnu fazu razvoja", rekao je Korać Radiju B92 dodajući da su "oni koji su na vlasti, dobili jasnu poruku da nešto nije u redu s njihovim biračkim tijelom". Ističući kako je na skorim parlamentarnim izborima ključna politička činjenica to da na njima nema cenzusa, Korać je rekao da bi, bude li ponovljena logika s ovih izbora, Srpska radikalna stranka u tom slučaju mogla postati vodeća snaga u parlamentu, unatoč tome što je njen lider Vojislav Šešelj u Den Haagu gdje odgovara za ratne zločine.

Komentirajući nedjeljne izbore dužnosnik Demokratske stranke Srbije Zoran Šami izjavio je da su građani glasali za ponuđene kandidate, ali da će prava snaga političkih stranaka biti pokazana kad na parlamentarne izbore izađu sve relevantne stranke. "DSS bi izašao na ove izbore da je mislio da oni nešto rješavaju i zato nismo pozvali građane da glasaju, ali ništa nismo učinili za to da izbori ne uspiju", kazao je Šami.

Liga socijaldemokrata Vojvodine u nedjelju je ponovila svoj zahtjev (s kraja 2000. godine) da se zabrani rad Srpskoj radikalnoj stranci, jer je to, kako je rečeno, "jedino rješenje za fašizam koji buja u Srbiji". "Jednom smo zbog tolerancije službenog Beograda prema fašizmu platili krvavu cijenu progona, bombardiranja i mobilizacija i nećemo dozvoliti da nam se to ikad više dogodi", navodi se u priopćenju stranke Nenada Čanka.

(Hina) ttag br

Pročitajte više