Svitci s Mrtvog mora iz Muzeja Biblije su lažni

Foto: Epa

BIBLIJSKI muzej u Washingtonu odlučio je više ne izlagati svoje najpoznatije izloške, pet fragmenata Svitaka s Mrtvog mora, nakon što su znanstvenici s njemačkog instituta Bundesanstalt für Materialforschung und-prüfung otkrili da se radi o krivotvorinama, javlja BBC.

Muzej je prošle godine poslao na analizu pet od svojih 16 fragmenata koje ima u kolekciji nakon što su stručnjaci za Bibliju proučili 13 fragmenata iz muzeja i zaključili kako postoji velika vjerojatnost da je većina tih fragmenata krivotvorena.

U muzej uloženo 500 milijuna dolara

''Ovo je dobra prilika za edukaciju javnosti o važnosti provjere autentičnosti rijetkih biblijskih artefakata, koliko je taj proces testiranja složen i zahtjevan te koliko je muzeju važna transparentnost'', rekao je glavni kustos Muzeja Biblije Jeffrey Kloha i dodao kako se zapravo nadao da će testiranje donijeti drugačije rezultate.

Muzej je 2017. utemeljio milijarder Steve Green, a smatra se da je u muzej uloženo 500 milijuna dolara.

Svitci s Mrtvog mora

Svitci s Mrtvog mora (Kumranski spisi) najstariji su primjerci biblijskog teksta koji su ikada pronađeni i uključuju odlomke hebrejske Biblije ili Starog zavjeta koji su stari od 1800 do više od 2000 godina.

Prvi svitci pronađeni su u špiljama u okolici Kumrana na zapadnoj obali Mrtvog mora 1947. godine. Navodno ih je pronašao mladi pastir Muhammed edh-Dhib dok je, tražeći ovce, naišao na ulaz u nepoznate spilje.

Pročitajte više