SVJEDOČENJEM SINA UBIJENOG STAMBOLIĆA POČEO DOKAZNI POSTUPAK

Svjedočenjem Veljka Stambolića, sina ubijenog bivšeg predsjednika Ivana Stambolića, u utorak je na suđenju Miloradu Ulemeku (Lukoviću) Legiji i suoptuženima pred Specijalnim sudom za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu, počeo dokazni postupak, ispitivanje svjedoka, koje će potrajati do kraja ovoga tjedna.

Veljko Stambolić, čiji je otac otet 25. kolovoza 2000. godine u naselju Košutnjak gdje je živio, kazao je da je obitelj primijetila intenzivnije praćenje Ivana Stambolića neko vrijeme prije otmice, te da je ocu savjetovao da se negdje skloni. Na dan otmice, kad se Stambolić nije vratio s redovnog jutarnjeg trčanja, obitelj je prijavila njegov nestanak, a tek posredstvom bivšeg makedonskog predsjednika Kire Gligorova obitelj je od Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije, dobila odgovor da su se "prekasno javili, jer su granice blizu, pa je Stambolić tko zna gdje".

Za otmicu i ubojstvo Ivana Stambolića optuženi su, osim Ulemeka, tadašnjeg zapovjednika Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, njezini pripadnici Dušan Maričić, Nenad Bujošević, Nenad Ilić, Leonid Milivojević i Branko Berček koji je optužen da je ispalio dva hica u potiljak Ivana Stambolića. Optuženi su i nekadašnji načelnik Resora državne sigurnosti MUP-a Srbije Radomir Marković i bivši zamjenik načelnika Sigurnosno informativne agencije (BIA) Milorad Bracanović, dok je postupak protiv Slobodana Miloševića, optuženog za poticanje na ubojstvo Stambolića, izdvojen.

Svi su optuženi u dosadašnjem tijeku suđenja zanijekali ubojstvo Ivana Stambolića, čak i Leonid Milivojević koji je na suđenju izjavio da se ničeg ne sjeća, iako je u istrazi opširno svjedočio o tome kako su oteli i ubili Stambolića, po nalogu prvooptuženog Ulemeka Legije, od kojega su kasnije za to ubojstvo dobili svatko po 20 tisuća njemačkih maraka.

U nastavku suđenja u srijedu bi, kako je najavljeno, trebao svjedočiti bivši pripadnik Jedinice Nenad Šare, u statusu svjedoka-suradnika, što ga je dobio pošto je policiju, tijekom policijske akcije "Sablja" nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića, odveo na Frušku goru i pokazao mjesto na kojem je ubijen i pokopan Ivan Stambolić.

(Hina) xtta ybs

Pročitajte više