Svjedok B-1047 opisao kako je preživio vlastito smaknuće

ZAŠTIĆENI svjedok haškog tužiteljstva B1047 iz Ključa opisao je u ponedjeljak, na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, kako je tijekom rata u BiH preživio vlastito smaknuće.

Svjedoka su 1995. godine u selu Poljak na području Sanskog Mosta zarobili pripadnici Arkanovih dobrovoljačkih postrojbi, a potom su ga, zajedno s 11 drugih Bošnjaka, prevezli na kamionu do mjesta egzekucije i, odvodeći ih vezane dvojicu po dvojicu, smaknuli u jednoj garaži.

"Ljudi, možete li nas ne ubiti?", molili su zarobljenici prije smaknuća.

"Imate sreće da ste pali u Arkanove ruke", rekao je jedan od vojnika. "Dajte nam 5.000 njemačkih maraka, sjedajte u kamion i vozimo vas kućama". Kada su zarobljenici rekli da nemaju toliko novaca slijedila je egzekucija, ispričao je svjedok.

On je opisao kako je slušao, dok je ležao pogođen, kako vojnici ubijaju druge muslimanske zatočenike.

"Nemojte ljudi", opisao je svjedok kako je jedan od zarobljenika molio za život, a vojnik mu je uz psovke naredio da klekne.

Svjedok je ispričao kako je, kad su ga izveli na strijeljanje, najprije ranjen u rame i dio ključne kosti nakon čega je pao na pod i pritajio se. Dok su Arkanovci ubijali druge zarobljenike, ponovno su ga pogodili, ovaj put u nogu.

Na kraju, Arkanovi su vojnici s baterijskim svjetiljkama išli provjeravati je li tko preživio pogubljenje i u svakoga su pucali još jednom. Tako je dobio i metak u desni dio brade. Jedini je preživio smaknuće.

Nakon što su vojnici otišli svjedok se izvukao do ceste u nadi da će ga netko pronaći. Međutim, kako nitko nije naišao ostatak dana, tijekom noći i drugi dan, kazao je B-1047, uspio je otići do sela Poljak, gdje su bili ranije smješteni. U selu mu je pomogao jedan Srbin, njegov prijatelj, koji mu je kazao da je mjesto u kojem je izvedeno pogubljenje selo Trnova. Taj isti Srbin mu je pomogao da ga se smjesti u bolnicu u Banjoj Luci, gdje se svjedok oporavio.

Suđenje se u utorak nastavlja svjedočenjem Miloševićeva prethodnika na položaju predsjednika Jugoslavije Zorana Lilića.


Pročitajte više