Svjedokinja na suđenju Huseinu: Mučili su me elektrošokovima i silovali

NA SUĐENJU svrgnutom iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu danas je svjedočila žena u postupku registrirana kao "Svjedok A", koja je sudu ispričala torturu koju je kao 16-godišnjakinja proživjela tijekom zarobljeništva.

Svjedokinja je, skrivena iza zastora zbog straha za svoj život, rekla kako su je Sadamovi čuvari tukli kablovima nakon što su je prethodno prisilili da se svuče do gola, te su je hranili kroz prozorčić zatvorske ćelije koju je dijelila s još jednom djevojkom.

Otkrila je da ju je nakon uhićenja u zatvoru zlostavljao irački obavještajac Vadah al-Šeik, koji je prošlog mjeseca umro od raka.

"Podigao mi je noge uzrak i vezao mi je ruke. Nastavio je mučenje električnim šokovima i tukao me" - ispričala je u suzama svjedokinja A.

"Molila sam ih (da prestanu), ali onda su počeli udarati s pištoljima. Natjerali su me da dignem noge u zrak. Bilo ih je petorica ili više, a onda su me silovali" - ispričala je svoje potresno svjedočanstvo.

Rekla je da nakon toga bila bačena u sobu sa crvenim zidovima, u zgradi obavještajne službe, te da su zatvorenici živjeli samo o kruhu i vodi.

"Zbog torture koju sam prošla nisam mogla niti jesti" - rekla je nesretna Iračanka.

Zaštićena svjedokinja svjedočila je kako su je tijekom četiri godine prebacivali iz jednog zatvora u drugi te o teškoj zimi koju je provela u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib.

"Ne mogu vam opisati kako je bilo ondje", rekla je. "Voda je bila ledena... Imali smo uši u kosi, posvuda. Nismo imali cipele, hodali smo bosi. Izrađivali smo si cipele od kartona"- kazala je.

Ispričala je da je bila zatvorena sa stotinama drugih ljudi uhićenih nakon neuspjelog pokušaja atentata na Huseina u selu Dujal 1982. godine.

Sadamu Huseinu i još sedmorici njegovih suradnika sudi se zbog masakra 148 šijitskih civila u tom selu.

Pročitajte više