Svjedokinja: Šljivančanin zapovjedao evakuacijom vukovarske bolnice

SVJEDOKINJA optužbe u postupku protiv "vukovarske trojke" pred ICTY-jem izjavila je u ponedjeljak u Haagu da je bivši major JNA Veselin Šljivančanin zapovjedao evakuacijom vukovarske bolnice iz koje su ranjenici odvedeni na smaknuće na farmu Ovčara.

"Uočila sam da on (Šljivančanin) izdaje sve zapovjedi i da se njemu obraćaju svi vojnici", izjavila je supruga Martina Došena, ranjenog vukovarskog branitelja koji se još uvijek vodi kao nestali.

Svjedokinja je opisivala događaje 19. i 20. studenoga 1991. godine kada je s kćerkom i ranjenim suprugom, te brojnim civilima i ranjenicima, očekivala evakuaciju iz osvojenog Vukovara na slobodni teritorij Hrvatske.

"U bolnici je bilo dosta civila iz svih dijelova grada. Bili su to izgladnjeli, zapušteni ljudi, a bolnicom se širio miris krvi", rekla je svjedokinja.

Prema njezinim riječima, umjesto očekivane evakuacije, tzv. rezervisti JNA ušli su u bolnicu s unaprijed pripremljenim popisom branitelja na kojem je bio i njezin suprug. "Potom su ih počeli izvoditi, jednog po jednog i smještati u vojne autobuse. Više ih nikad nismo vidjeli", rekla je svjedokinja.

Prije ukrcavanja ranjenika, upitala je jednog vojnika kamo ih vode, a on je odgovorio "da su to ustaški ekstremisti koje će pojesti mrak usred bijela dana".

Potom se u krugu bolnice obratila za pomoć "visokom, crnom oficiru", kojeg su oslovljavali s "major Šljivančanin". On joj je rekao da se s kćeri priključi ostalim ženama i djeci, a da suprugov zdravstveni karton kojeg je nosila sobom ostavi "jer mu neće trebati".

Suprug joj je prije rastanka uspio dati zlatni lančić i prsten zamolivši ju da ih da kćerki Tatjani. "To je jedino što joj je ostalo od oca", u suzama je ispričala svjedokinja.

Dodala je da su predstavnici međunarodnih organizacija stigli su u bolnicu ujutro 20. studenoga i popisali preostale ranjenike, no onih koji su dan prije ukrcani u kamione više nije bilo.

S kćerkom i ostalim vukovarskim civilima svjedokinja je prebačena u Sremsku Mitrovicu gdje su prenoćili, a sutradan preko Bijeljine u BiH stigli najprije u Đakovo, a potom u Zagreb.

Umirovljeni general Mile Mrkšić, koji je 1991. zapovijedao napadom JNA i srpskih snaga na Vukovar, i njemu podređeni oficiri Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin, optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog pokolja nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i vojnika odvedena iz vukovarske bolnice. Pokolj je izvršen na farmi Ovčara 20. studenoga 1991.

Iskaz svjedokinje nastavlja se u utorak.

Pročitajte više