Svjetska banka bi rezala povlaštene mirovine, Kukuriku za sada ne bi



"HRVATSKA mora nastaviti reformu mirovinskog sustava, a na prvome mjestu razmisliti o smanjenju tzv. povlaštenih mirovina, koje ljude odvraćaju od radne aktivnosti", navodi se u preporukama Svjetske banke novoj Vladi Hrvatske u kojoj se dodaje da je  reforma jedan od načina za smanjenje rastućeg manjka u državnom proračunu.

Režite povlaštene mirovine

Kako se napominje u tekstu kojeg je objavio Novi list Svjetska je banka zapravo objavila popis svih 13 skupina građana u Hrvatskoj koji su mirovine dobili prema posebnim, povlaštenim uvjetima, a ukupno ih ima 177 tisuća, prema stanju iz prosinca 2010. godine. Pritom, je Svjetska banka navela prosječnu visinu njihove mirovine te u kojem je postotku ona viša ili niža od prosječne hrvatske plaće koja iznosi oko 5.450 kuna.


Bitno je za naglasiti kako se stav Kukuriku koalicije u svojim programskim određenjima, razliku od mišljenja Svjetske banke s obzirom da Plan 21 navodi da će se napraviti sve što se može kako se broj umirovljenika ne bi povećavao, a za trenutno korisnike mirovinskog sustava kažu da će se "postupno povećavati udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći".

Kukuriku ne bi u Ustav

Podsjetimo i kako smo pisali da postoji čak 13 kategorija korisnika mirovina koji mirovinu primaju po posebnim propisima odnosno imaju tzv "povlaštene mirovine", a među njima nalazi se i 540 bivših pripadnika Sabora koji primaju posebnu mirovinu.

"Dosadašnjim korisnicima mirovina koji su svoju mirovinu stekli po posebnim propisima, mirovine će, kao stečeno pravo, ostati iste", stav je Kukuriku koalicije u kojem se dodaje kako su bi bilo kakvo prekrajanje prethodno dobivenog statusa bilo "protivno Ustavu". Svjetska banka bi to rezala.

Pročitajte više