Svjetska banka: Investitori nailaze na prepreke na Balkanu

U STUDIJI predstavljenoj u petak u Sofiji, Svjetska je banka postkomunističkim istočnoeuropskim zemljama predložila da poboljšaju poslovno ozračje tako što će stvoriti bolje uvjete za konkurenciju te im predlaže stvaranje učinkovitijeg pravosudnog sustava.

Prema rezultatima istraživanja što su ga provele razne državne institucije i četrdesetak udruga iz Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Srbije Crne Gore i Rumnjske, Svjetska banka je zaključila da je "u zemljama jugoistočne Europe neophodno potrebno poboljšanje investicijskog sektora".

"Politička nestabilnost koja se vidi u čestim izmjenama pravila igre, makroekonomskoj nestabilnosti, visokim porezima i korupciji" također predstavljaju prepreku dolasku stranih tvrtki u regiju, smatra voditelj projekta Harry Broadman.

On predlaže rad na "uspostavljanju konkurencije koja bi se temeljila na točno određenim pravilima". "Siva ekonomija koja potkopava konkurenciju predstavlja velik problem", smatra Broadman.

Prema rezultatima istraživanja nedovoljno razvijena infrastruktura i loša kvaliteta usluga predstavljaju odlučujući faktor za strane ulagače. U Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i u Moldaviji problem predstavlja transport i cestovna mreža, u većini slučajeva uništena u ratu.

Osim toga, tvrtke "nastoje izbjegavati sudske sporove" kako bi izbjegle spor i neučinkovit sudski sustav. Prema rezultatima istraživanja one se oslanjaju na dugoročne odnose s klijentima u koje imaju povjerenje čak i kad dobivaju bolje ponude, ali od nepoznatih tvrtki. U studiji se navodi da 81 posto malih tvrtki, 57 srednje velikih tvrtki i 38 velikih, ne pribjegava sudskom procesu ako on nije neophodno potreban.

Svjetska banka predlaže da "sudski procesi postanu jednostavniji, brži i transparentniji". Također predlaže uspostavu specijaliziranih sudova koji bi se bavili sporovima vezanim za poslovna pitanja.

Pročitajte više