Svjetska banka o zajmu za razvoj sustava školstva u Hrvatskoj

Svjetska banka dovršava pripreme za dodjelu zajma u iznosu od 85 milijuna američkih dolara, kojim će se podržati provedba plana razvoja sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Zajam bi, prema rasporedu, trebao biti podnesen na odobrenje Odboru izvršnih direktora Svjetske banke na proljeće 2005., priopćeno je danas iz Ureda za Hrvatsku Svjetske banke.

Zajam uključuje izravno financiranje i potporu nacionalnom curriculumu i obrazovnim standardima Ministarstva znanosti, kao i izobrazbu učitelja i nastavnika te unapređenje nastave. Također, zajam podržava krajnje ciljeve programa u sustavu odgoja i obrazovanja, a isplata zajma bit će povezana s postizanjem dogovorenih ishoda.

Program koji će financirati Banka smatra se izuzetno inovativnim i to je prvi program takve vrste u regiji Europe i srednje Azije.

Suprotno informacijama koje su prenijeli neki mediji, katalozi znanja su jedna od komponenti spomenutih nastojanja za smanjenjem preopširnih sadržaja curriculuma i usmjeravanja nastave na bitna pitanja.

U mnogim zemljama curriculum se redovito mijenja tako da prati promjene u svijetu a za to je potrebno stalno preispitivanje nacionalnih obrazovnih ciljeva, nastavnih metoda i sadržaja. Ured Svjetske banke u današnjem je priopćenju, uz ostalo, odao priznanje dužnosnicima Ministarstva znanosti i svima koji su uložili napore na utvrđivanju strategije curriculuma koja najviše odgovara Hrvatskoj.

(Hina) pp/xmb yaz

Pročitajte više