Azijske burze i cijene nafte pale, euro ojačao

Foto: Hina

NA AZIJSKIM su burzama u srijedu cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su cijene nafte pod pritiskom, dok je euro ojačao zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima iz eurozone.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7:30 sati bio u minusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 0,4 i 0,8 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7:30 sati bio na gubitku 0,5 posto.

Pad cijena dionica na azijskim burzama ponajviše je posljedica jučerašnjih gubitaka na Wall Streetu zbog pritiska pada cijena nafte na energetski sektor.

"Pad američkih burzovnih indeksa pod pritiskom energetskih dionica loše utječe na azijske burze, posebice na dionice u energetskom i industrijskom sektoru. Općenito govoreći, tržište dionica posljednjih je mjeseci raslo gotovo bez poremećaja, pa je korekcija cijena bila očekivana", kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui Asset Management.

Jutros je nastavljen i pad cijena nafte četvrti dan zaredom. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 1,2 posto, na 61,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,1 posto, na 55,10 dolara.

Posljedica je to jučer objavljene procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) da se u idućoj godini očekuje rast proizvodnje nafte u SAD-u, dok je procjene o potražnji ta agencija smanjila i za ovu i za iduću godinu.

A na valutnim je tržištima euro znatno ojačao nakon što su jučer objavljeni podaci pokazali da je njemačko gospodarstvo, lokomotiva eurozone, u snažnom zamahu.

Njemački BDP porastao

U trećem je tromjesečju njemački bruto domaći proizvod (BDP) porastao 0,8 posto na kvartalnoj razini, više od procjena analitičara od 0,6 posto.

Zahvaljujući naznakama ubrzanja rasta gospodarstva eurozone, tečaj eura skočio je već jučer prema dolaru više od 1 posto. Jutros se kreće oko 1,1785 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1670 dolara.

Američka je valuta oslabila i prema japanskoj, pa je njezina cijena skliznula s jučerašnjih 113,70 na 113,20 jena.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo 0,7 posto, na 93,82 boda.
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz svjetske burze, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: burze. Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više