Azijske burze nedaleko od rekorda, dolar oslabio

Foto: Hina

NA AZIJSKIM se burzama u petak cijene dionica kreću nedaleko od najviših razina u povijesti jer su ulagači optimistični zbog jačanja najvećih svjetskih gospodarstava i novih rekorda na Wall Streetu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u 26 godina, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,7 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati na dobitku 0,3 posto, na 584,5 bodova.

Sada je taj indeks udaljen samo oko 1 posto od njegove najviše razine u povijesti, dosegnute u studenom 2007. godine.

Dobro raspoloženje na tržištu

Na tržištima vlada dobro raspoloženje jer su jučer na Wall Streetu svi najvažniji indeksi dosegnuli nove rekordne razine, pri čemu se Dow Jones probio iznad psihološki važne razine od 25.000 bodova.

Najveće svjetsko gospodarstvo jača, na što ukazuje i jučer objavljeni podatak ADP-a, tvrtke za zapošljavanje, da je u SAD-u u prosincu u privatnom sektoru broj zaposlenih povećan za 250.000, znatno iznad procjena analitičara od 190.000.

To najavljuje da bi i podaci američke vlade, koji će biti objavljeni u petak, mogli potvrditi da zaposlenost snažno raste.

U tom će izvješću ulagači pratiti i podatak o iznosu satnice u prosincu. Analitičari procjenjuju da je satnica porasla za 2,5 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, isto kao i u studenom.


Taj je podatak važan jer bi veći rast cijene sata rada mogao utjecati na jačanje inflacije, a u tom bi slučaju američka središnja banka uskoro mogla nastaviti s povećanjem kamatnih stopa, nakon što ih je prošle godine povećala u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

Na tržištima se i u ovoj godini očekuje povećanje kamata Feda u tri navrata, no zasad je inflacija ispod ciljanih razina od 2 posto, pa je to manje vjerojatno.

A zbog toga su skliznuli prinosi na američke obveznice, što je, pak, izazvalo slabljenje dolara.

Jutros je na valutnim tržištima dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 91,87 bodova, nedaleko od 91,75 bodova, najniže razine u tri mjeseca.

Pritom je tečaj eura dosegnuo 1,2075 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2005 dolara.

I dok je prema europskoj oslabio, dolar je ponešto ojačao prema japanskoj valuti, pa je njegova cijena porasla s jučerašnjih 112,70 na 112,80 jena.

A nakon snažnog rasta na samom početku godine, jutros su cijene nafte ponešto oslabile. No, i dalje se kreću na najvišim razinama od polovice 2015. godine.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela skliznula 0,2 posto, na 67,95 dolara.

 

Pročitajte više