Svjetska tržišta: Azijske burze porasle, dolar ojačao

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka nakon što je Washington najavom novih carina na uvoz kineskih proizvoda naveo ulagače na prodaju dionica.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:30 sati u plusu 0,6 posto, nakon što je jučer potonuo više od 1 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros u plusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,3 i 1,9 posto.

Na azijskim je burzama jutros nadoknađena većina gubitaka od jučer, kada su tržišta bila pod pritiskom zbog daljnjeg zaoštravanja trgovinskih odnosa između Washingtona i Pekinga, nakon što je Bijela kuća najavila dodatne 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, a Peking poručio da će odgovoriti.

Tržišta su se smirila

Tržišta su se smirila jer do novih carina neće doći barem dva mjeseca.

''Ulagači imaju neko vrijeme za analizu razvoja situacije i tržišta se počinju konsolidirati. Već je postalo uobičajeno da tržišta burno reagiraju na svaki novi potez u trgovinskom sporu, a potom se stabiliziraju u nadi da će napetosti splasnuti sljedećih mjeseci dok se pregovara'', kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui Asset Management.

Od početka svibnja Kina i SAD održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara.

No kako nisu postigle dogovor, Washington je prošloga tjedna uveo carine od 25 posto na 34 milijarde dolara vrijedan kineski uvoz, a Peking odgovorio recipročnim mjerama.

Na to je ovoga tjedna Washington pojačao pritisak najavom novih carina, a Peking poručio da će odgovoriti.

''Peking bi mogao odgovoriti na nekoliko načina, uključujući bojkot američkih proizvoda, oštrim slabljenjem juana i prodajom američkih državnih obveznica. No smatramo da niti jedna od tih opcija nije realna ili produktivna. Najmudrije bi bilo da Kina ubrza otvaranje svoga tržišta, a ne da nastavlja trgovinsku borbu s SAD-om'', kaže Xiao Minjie, ekonomist u tvrtki SMBC Nikko Securities.

Nadoknađivanje gubitaka

A nakon jučerašnjeg oštrog pada zbog jačanja trgovinskih napetosti, jutros su cijene nafte nadoknadile dio gubitaka.

Jučer je na londonskom tržištu cijena barela potonula gotovo 7 posto, što je njezin najveći dnevni gubitak od veljače 2016. godine, dok je jutros porasla 1,35 posto, na 74,40 dolara.

Na valutnim je tržištima, pak, dolar ojačao jer su podaci o proizvođačkim cijenama u SAD-u ukazali na jačanje inflacijskih pritisaka, što je obnovilo špekulacije da će američka središnja banka ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa u ovoj godini.

Od početka godine Fed je u dva navrata povećao kamate, a procjenjuje se da bi do kraja godine mogao to učiniti još u dva navrata.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,75 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,20 bodova.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj skočila s jučerašnjih 110,90 na 112,35 jena.

Dolar je ojačao i u odnosu na europsku valutu, pa se jutros tečaj eura kreće oko 1,1675 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1730 dolara.

Pročitajte više