WHO postavio Mugabea za ambasadora dobre volje, kritičari zgroženi

Foto: Hina

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) našla se pod oštrim kritikama zbog svog izbora Roberta Mugabea, diktatora koji već 37 godina vlada Zimbabveom, za ambasadora dobre volje. 
 
WHO je obznanio svoju prilično neshvatljivu odluku ovog tjedna, uz objašnjenje da će se kontroverzni 93-godišnji afrički lider na svom novom poslu fokusirati na nezarazne bolesti poput srčanog i moždanog udara, raka i dijabetesa.
 
Generalni direktor nahvalio zdravstveni sustav u Zimbabveu koji je kolabirao 
 
“Zimbabve stavlja univerzalnu zdravstvenu skrb i promicanje zdravlja u središte svojih politika kojima pruža zdravstvenu skrb svima”, rekao je dr. Tedros Adhanom Gebresseyus, generalni direktor WHO-a pri objavi Mugabeovog izbora.
 
Gebresseyus, inače Etiopljanin i prvi Afrikanac na čelu WHO, dodao je da će Mugabe potaknuti i druge afričke lidere da postave borbu protiv ovih bolesti kao prioritet.
 
Izbor je kritiziralo više svjetskih organizacija, kao i britanska vlada koja ga je opisala “iznenađujućim i razočaravajućim”, prenosi BBC. MDC, glavna oporbena stranka u Zimbabveu također je kritizirala njegov izbor, nazvavši ga "uvredom":
 
Korupcija, kršenje ljudskih prava, sankcije UN-a i EU-a...
 
Kritičari upozoravaju na tešku korupciju i kršenje ljudskih prava u toj afričkoj zemlji, kao i sankcije pod koje su Mugabea stavili Europska unija i Ujedinjeni narodi, te ističu da je zdravstveni sustav u Zimbabveu kolabirao - vlada nestašica lijekova, a medicinsko osoblje često radi bez plaće. Štoviše, vlada je na raskošnu rođendansku proslavu Mugabeu 2009. potrošila 250.000 dolara, u vrijeme nestašice hrane i epidemije kolere u zemlji. 
 
Zajedničku izjavu kojom izražavaju svoj šok i zabrinutost potpisalo je 25 globalnih zdravstvenih organizacija. Glasnogovornik britanske vlade priopćio je kako su “prenijeli svoju zabrinutost” generalnom direktoru WHO-a i dodao: “Iako Mugabe neće imati izvršnu ulogu, njegovo postavljanje je riskantno jer bi moglo zasjeniti rad koji WHO globalno poduzima u vezi nezaraznih bolesti.” 
 
"Sramota za WHO"
 
“Vlada Roberta Mugabea brutalizirala je aktiviste za ljudska prava, zgazila demokratske disidente i pretvorila žitnicu Afrike - i njen zdravstveni sustav - u beznadni slučaj. Ideja da WHO sada pokušava spinom predstaviti ovu zemlju kao velikog pobornika zdravlja je, iskreno, bolesna”, rekao je Hillel Neuer, izvršni direktor nevladine organizacije UN Watch, koja nadzire rad ove svjetske organizacije. 
 
“Imenovanje Mugabea kao ambasadora za išta je sramota za WHO”, primijetio je Iain Levine, zamjenik direktora Human Rights Watcha, dodavši kako je "loše vođenje gospodarstva upropastilo zdravstvene usluge" u Zimbabveu.
 
Ambasador dobre volje je funkcija s dvogodišnjim mandatom, zadužena za podizanje svijesti o globalnim zdravstvenim problemima. 

Pročitajte više