Svjetske burze porasle drugi tjedan zaredom

Foto: EPA

NA SVJETSKIM su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se ulagači nadaju popuštanju napetosti između SAD-a i Kine nakon što su dvije strane dogovorile nastavak trgovinskih pregovora početkom listopada.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,5 posto, na 26.797 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,8 posto, na 2.978 bodova, a za toliko je skočio i Nasdaq indeks dosegnuvši 8.103 boda.

Rast indeksa drugi tjedan zaredom ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača u popuštanje trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine nakon vijesti da će dvije strane nastaviti pregovore na visokoj razini početkom listopada.

Hoće li se dogoditi nastavak pregovora SAD-a i Kine?

Naime, polovinom tjedna kinesko ministarstvo trgovine objavilo je da će se polovinom rujna konzultirati s američkim kolegama kako bi se pripremio nastavak pregovora.

Obje strane složile su se oko tog poteza kako bi se stvorili povoljni uvjeti, priopćilo je ministarstvo, što je potaknulo nadu ulagača u popuštanje trgovinskih napetosti.

''Hoće li novi krug pregovora biti održan ili ne, vidjet ćemo. Hoće li biti produktivan, skeptični smo. No tržištu se ova najava svidjela'', kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Trgovinski rat između SAD-a i Kine traje već više od godinu dana, a zaoštravanje retorike između Washingtona i Pekinga izazvalo je pad burzovnih indeksa na Wall Streetu u kolovozu od oko 2 posto.

No u posljednja dva tjedna S&P 500 indeks snažno je porastao pa je sada od rekordne razine, dosegnute krajem srpnja, udaljen manje od 2 posto.

U fokusu ulagača bilo je u petak i izvješće o zapošljavanju u SAD-u koje je pokazalo da je u kolovozu broj zaposlenih povećan za 130.000, manje od 158.000 koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

No dok se rast zapošljavanja usporava, prosječna satnica porasla je 0,4 posto na mjesečnoj i 3,2 posto na godišnjoj razini, što bi trebalo podržati rast potrošnje, a time i cijelog gospodarstva.

Stoga ostaje nejasno ima li razloga za još jedno smanjenje ključnih kamatnih stopa američke središnje banke nakon što su ljetos srezane za 0,25 postotnih bodova.

Rast i na drugim svjetskim burzama

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da je tržište rada snažno i da će središnja banka i dalje djelovati prikladno kako bi održala rast gospodarstva.

Kazao je također da ni američko, ni svjetsko gospodarstvo vjerojatno neće uroniti u recesiju.

Zbog toga su analitičari podijeljeni u mišljenju ima li razloga za daljnje smanjenje kamata Feda.

S obzirom na usporavanje rasta zapošljavanja, Fed bi mogao smanjiti kamate na sjednici u rujnu, no kako plaće snažno rastu, očekuje se rast potrošnje, ali i inflacije, pa se Fed može i suzdržati od takvog poteza, objašnjava Keith Buchanan, portfelj menadžer u tvrtki Globalt.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1 posto, na 7.282 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 2,1 posto, na 12.191 bod, a pariški CAC 2,2 posto, na 5.603 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 2,4 posto, na 21.199 bodova.

Pročitajte više