Svjetske burze porasle, ojačali i Crobexi

Foto: EPA

NA SVJETSKIM su burzama na početku prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući nadi ulagača u oporavak globalnog gospodarstva od koronakrize, no do kraja tjedna izgubile su dio dobitaka zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 3,3 posto, na 24.465 bodova, dok je S&P 500 porastao 3,2 posto, na 2955 bodova, a Nasdaq indeks 3,4 posto, na 9324 boda.

S&P 500 indeks dosegnuo je u srijedu najvišu razinu u posljednja dva, a Nasdaq indeks u tri mjeseca, zahvaljujući nadi ulagača u daljnje poticajne mjere.

Zapisnik s posljednje sjednice američke središnje banke pokazao je da su čelnici Feda spremni podržavati gospodarstvo dok se ne vrati na put oporavka, što posljednjih dana u javnim istupima ističe i predsjednik Feda Jerome Powell.

Uvjerenje da će Fed uvesti dodatne poticajne monetarne mjere ako to bude potrebno i nada ulagača u nove fiskalne poticaje o kojima se raspravlja u Kongresu podržavaju tržište.

Pozitivno na tržište utječe i postupno otvaranje gospodarstava u svijetu, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, što bi trebalo dovesti do normalizacije gospodarske aktivnosti.

"Idućih tri do šest tjedana bit će važni za financijska tržišta jer je većina saveznih država SAD-a u procesu postupnog otvaranja gospodarstva", kaže Scott Wren, strateg u Wells Fargo Investment Institutu.

Napetosti između SAD-a i Kine

No, u posljednja dva prošlotjedna dana na tržištima je zavladao oprez zbog rasta napetosti između Washingtona i Pekinga, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da će oštro reagirati ako Kina nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti bez volje naroda Hong Konga i da bi taj čin naišao na međunarodnu osudu.

Kina je, naime, u četvrtak najavila donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, nakon lanjskih prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu, kojim bi se Hong Kongu zabranilo odcjepljenje od Kine, uplitanje iz inozemstva, terorističke aktivnosti, kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju središnju vlast u Pekingu.

Američki državni tajnik Mike Pompeo ponovno je, pak, kritizirao reakciju Kine na izbijanje koronavirusa, a uplatu Kine od dvije milijarde dolara za borbu protiv pandemije nazvao beznačajnom u usporedbi sa stotinama tisuća izgubljenih života i nastalom štetom. 

Kina je, pak, poručila da se neće suzdržavati od eskalacije tenzija.

"Čini se da će Kina biti vreća za udaranje u predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u. Bijela kuća je procijenila da je učinkovitije udarati po Kini nego spašavati ono što je ostalo od prve faze trgovinskog dogovora", kaže Bob Shea, direktor u tvrtki TrimTabs Asset Management.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godina. No, i dalje je udaljen oko 13 posto od svoje rekordne razine, dosegnute 19. veljače.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,3 posto, na 5993 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 5,8 posto, na 11.073 boda, a pariški CAC 3,9 posto, na 4444 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1,75 posto, na 20.388 bodova.

Crobexi ojačali drugi tjedan zaredom uz skroman promet

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi porasli više od jedan posto, ostvarivši dobitke drugi tjedan zaredom, no promet je i dalje skroman jer nema važnijih poslovnih vijesti.

Crobex indeks prošlog je tjedna ojačao 1,51 posto, na 1569 bodova, a Crobex10 za 1,13 posto, na 974 boda. Oba indeksa na početku tjedna porasla su otprilike dva posto, a potom tri dana zaredom blago pala.

Među sektorskim indeksima, najviše je na dobitku bio turistički, za 6,23 posto, dok je jedino pao građevinski, za 1,84 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 27 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna više nego u tjednu ranije. Uz to, u blok transakciji dionicom Slatinske banke ostvareno je još 5,67 milijuna kuna po cijeni od 44,6 kuna po dionici.

Najveći promet ostvaren je dionicom Valamar Riviere

Najveći promet u redovnom trgovanju ostvaren je dionicom Valamar Riviere, 6,29 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 7,3 posto, na 25 kuna.

Slijedila je dionica HT-a, s prometom od 3,8 milijuna kuna, a cijena joj je stagnirala na 165,5 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Arena Hospitality grupe, kojom je ostvareno 2,7 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 8,5 posto, na 256 kuna.

Znatniji promet imala je i dionica Podravke, 2,24 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,72 posto, na 418 kuna.

U skromnom trgovanju najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Saponije, sa skokom cijene za više od 12 posto, na 260 kuna. 

S druge strane, najveća gubitnica bila je dionica Hrvatske poštanske banke, s padom cijene za 3,4 posto, na 454 kune.

Proteklog se tjedna na domaćem tržištu trgovalo s ukupno 58 izdanja, pri čemu je njih 31 ostvarilo porast cijene u odnosu na tjedan ranije, 21 pad, dok 6 nije zabilježilo cjenovnu promjenu.

Pročitajte više