AMERIČKI IZBORI

Svjetski čelnici šalju Bidenu poruke, zbog Trumpa ne može do njih

Foto: EPA

STRANI čelnici novoizabranom predsjedniku Joeu Bidenu šalju poruke, ali one do njega ne dolaze - Trumpova administracija mu sprječava pristup, navode službenici State Departmenta, a prenosi CNN

Prema tradiciji, State Department posreduje u komunikaciji između pobjednika na izborima koji još nije preuzeo vlast i partnera SAD-a u svijetu, zbog čega brojne poruke stižu na adresu tog ureda. Kako Trump uporno ne priznaje kako ga je Biden pobijedio, budući predsjednik ne može računati na takvu uslugu State Departmenta, gdje se sada gomilaju neisporučene poruke za njega.

Kontakt nije najveći problem

Jasno je da je Bidenov tim u kontaktu sa stranim vođama i bez State Departmenta - održao je brojne pozive s čelnicima, uključujući Angelu Merkel i Justina Trudeaua. Situaciju mu vjerojatno pomalo otežava to što u takvim situacijama na raspolaganju nema resurse ministarstva vanjskih poslova.

Neki državnici već su zvali diplomate koje poznaju iz mandata Baracka Obame i tražili ih za pomoć pri povezivanju s Bidenom. Međutim, kontakt nije najveći problem u ovoj situaciji - Trump je Bidenu uskratio pristup službenim brifinzima. 

Bidenu se također onemogućava dobivanje istih obavještajnih brifinga koje dobiva i Trump, a ako Trumpova administracija nastavi blokirati tranziciju, Biden bi se zbog toga mogao naći u situaciji da upravljanje SAD-om preuzme nedovoljno upućen u aktualne događaje. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz američke predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: američki izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više