Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: Borba protiv diskriminacije

"ŽIVI i pusti druge da žive", slogan je svjetskog dana borbe protiv AIDS-a koji se obilježava danas, a želi upozoriti na svaku diskriminaciju koja otežava suzbijanje epidemije koja ne slabi i koja je ove godine pokosila tri milijuna ljudi.

"Opet sve upućuje na to da se epidemija širi", ističe izvršni direktor Zajedničkog UN-ova programa za AIDS (UNAIDS) Peter Piot u poruci objavljenoj u toj prigodi. "Danas u svijetu nema preče moralne zadaće nego da se potaknu mehanizmi koji će pojedinačne slučajeve pretvoriti u sveobuhvatni pokret za borbu protiv AIDS-a u svijetu", dodao je Peter Piot.

Prema mišljenju direktora UNAIDS-a, "moramo spriječiti obilježavanje osoba zaraženih HIV-om, što je često slučaj".

Čelnici borbe protiv AIDS-a ističu problem pristupa lijekovima, napose u siromašnim zemljama. "Životi šest milijuna ljudi u svijetu ugroženi su jer im je nedostupan potreban lijek do kojega danas može doći tek pet tisuća oboljelih na dan", podsjeća Piot.

Način liječenja AIDS-a morao bi se tako prilagoditi posebnim uvjetima u zemljama kojima nedostaje sve ili gotovo. "Manje tableta koje svakodnevno treba uzimati, manje laboratorijskih ispitivanja, besplatni lijekovi koji bi se dijelili po domovima zdravlja i posredovanje društva glavne su smjernice u nužnoj prilagodbi životnim uvjetima u siromašnim zemljama", ističe udruga Liječnici bez granica (MSF).

Trenutačno epidemija ne pokazuje znake jenjavanja. Svaki se dan HIV-om zarazi oko 14.000 osoba, a ove godine zarazilo ih se pet milijuna, pa se tako broj nositelja virusa na planetu popeo na 40 milijuna, od čega je 2,5 milijuna djece mlađe od petnaest godina, prema podacima koje je ovog tjedna objavio UNAIDS.

Lani se ukupni broj osoba zaraženih HIV-om i oboljelih od AIDS-a procjenjivao na 42 milijuna. Bolji epidemiološki nadzor pokazuje da je ta brojka u laganom padu, ali nipošto ne znači da epidemija jenjava, naprotiv, ona se sve više širi, upozorava UNAIDS.

Pročitajte više