Svjetski mediji o izborima u Hrvatskoj: HDZ i SDP su rame uz rame

NAKON što su prvotno brojni svjetski mediji objavili rezultate izlaznih anketa prema kojima je pobjeda na parlamentarnim izborima bila u rukama SDP-a, ubrzo su izvijestili kako prema rezultatima koje dostavlja Državno izborno povjerenstvo SDP i HDZ vode mrtvu trku.

"Prvi rezultati pokazuju kako se dvije vodeće stranke nalaze rame uz rame, uz laganu prednost HDZ-a. Glavne točke na kojima se bazirala kampanja su bile korupcija, ekonomija i reforme potrebne za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Obje stranke se zalažu za nastavak procesa pridruženja EU", piše BBC.

Earthtimes, osim o neizvjesnoj borbi HDZ-a i SDP-a, komentira i postizborne koalicije. Tako prenose da će HNS zasigurno koalirati s SDP-om, dok je koalicija HSS-HSLS još uvijek neodlučna. Najvećim gubitnicima ovih izbora nazvali su HSU.

"Do sada vladajući HDZ i opozicijski SDP prema prvim rezultatima vode mrtvu trku, pa je neizvjesno kako će izgledati buduća Vlada. O pobjedniku će tako odlučiti postizborne koalicije", piše Channel 4.

Prozapadni smjer Hrvatske nije upitan na ovim izborima, javlja novinska agencija Associeted Press. Associated Press i britanski Reuters napisali su i da u Hrvatskoj mnogi premijeru Ivi Sanaderu zamjeraju mlakost u suzbijanju korupcije te što ostvareni gospodarski rast nije poboljšao životni standard. Reuters je naveo da socijaldemokrate preferiraju mlađi, urbani stanovnici, a HDZ-u je naklonjenije starije stanovništvo, te ruralna područja.

Mediji u susjednim zemljama bez reakcija na neizvjesnu utrku HDZ-a i SDP-a

Neizvjesni rezultati nisu izazvali gotovo nikakve reakcije u susjednim zemljama, pa su tako mediji u Sloveniji, Srbiji i BiH samo prenijeli vijesti iz Hrvatske, bez nekih dodatnih komentara.

Pozivajući se na hrvatske medije, tako su prenijeli rezultate izlaznih anketa i izjavu Ljube Jurčića "ja sam novi problem" koja je uslijedila nakon njih. Potom su prenijeli rezultate koje su objavljivali GONG i DIP te zaključili kako je utrka neizvjesna i kako će o sastavljanju nove Vlade odlučivati postizborne koalicije.

I.M.
Foto: H.P.

Pročitajte više