Swoboda: Orbanova izjava je neodgovorna, treba zadržati jak pritisak na Hrvatsku

IZVJESTITELJ Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda danas je prekorio mađarskog premijera Viktora Orbana zbog izjave da bi Hrvatska u travnju trebala dobiti datum završetka pregovora s Europskom unijom.

Swoboda je za malo drugačiji pristup Hrvatskoj te kaže da treba zadržati dovoljno jak pritisak na našu zemlju kako bi završila preostali posao u pristupnim pregovorima. "Hrvatska je u završnoj fazi pregovora, ali neodgovorno je od mađarskog premijera Viktora Orbana što je rekao kako sve možemo zaključiti u travnju, jer ima još dosta posla", rekao je Swoboda.

"Znamo da čelnici vlada vole biti glavni"

Od Hrvatske traži da se pokaže boljom od zadnjih primljenih članica EU Bugarske i Rumunjske. "Znamo da čelnici vlada vole biti glavni, ali prvo Komisija mora reći svoje. Hrvatska na dan ulaska u EU mora biti bolja nego što su to sada Bugarska i Rumunjska", rekao je Swoboda i dodao da se s njegovim mišljenjem slaže i povjerenik za proširenje Stefan Fulle.

"Ožujak bi trebao biti mjesec uspjeha, a u travnju bismo trebali dobiti datum završetka pregovora. Ako to ne učinimo sada, pristupanje će se prolongirati", kazao je prekjučer mađarski premijer Viktor Orban tijekom svog boravka u Zagrebu. Na novinarsko pitanje koliko bi se pregovori mogli prolongirati, Orban je rekao da to nema potrebe prognozirati, jer će se datum znati u travnju. 

Pročitajte više