Tadić dogovorio vladu sa socijalistima?

SOCIJALISTIČKA partija Srbije vrlo je blizu postizanja dogovora s Demokratskom strankom o postizbornoj koaliciji, doznaje Blic od izvora bliskih vrhu DS-a i SPS-a.

Dogovor između dvije stranke trebao bi, prema riječima izvora koji je imao uvid u pregovore između stranaka, trebao biti zaključen do kraja mjeseca.

"Dogovor bi trebao biti priopćen odmah nakon objavljivanja konačnih rezultata parlamentarnih izbora, inače odloženih za sedam dana zbog prigovora priloženih Republičkoj izbornoj komisiji", govori Blicov izvor i dodaje kako Tadić sa socijalistima pregovara i o formiranju vlasti na lokalnoj razini.

Tako su ostvarena predizborna predviđanja brojnih analitičara kako će socijalisti biti jezičac na vagi koji će odlučivati o sudbini Srbije, s obzirom da Tadić, zahvaljujući podršci manjina, sad ima dovoljno mandata da sastavi većinsku vladu. Bivša stranka Slobodana Miloševića uz demokratske, proeuropske snage pristala je kako bi na taj način pokušala dodatno uvjeriti javnost da su spremni odvesti Srbiju u bolju budućnost, neopterećeni prošlošću, a njihov vođa Dačić u nekoliko je navrata istaknuo kako je za jednu "lijevu stranku" kao što je SPS logična koalicija s Tadićevim lijevim centrom.

Dogovor je postignut usprkos pritisku kojeg je na vođu socijalista Ivicu Dačića proteklih dana vršio Aleksandar Nikitović, šef kabineta Vojislava Koštunice, kao i veliki srpski biznismeni koji su glavni financijeri DSS-a i SRS-a.

Šefovi moćnih kompanija navodno nisu imali limit u obećanjima za financiranje Dačićeve stranke, a nisu izostale ni ucjene upućene prvom čovjeku socijalista, kao i ostalim članovima njegove koalicije.

"Koalicija SPS-PUPS-JS inzistira na tri principa. To su zaštita nacionalnih i državnih interesa, što podrazumijeva očuvanje Kosova i Metohije u okviru Srbije, očuvanje Republike Srpske i Daytonskog sporazuma. Drugo, nastavak europskih integracija i kao treći socijalna pravda", kaže Dačić koji ističe kako građani Srbije zahtijevaju socijalne reforme i "mi ćemo na tome inzistirati".

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više