Tadić: Draža nije bio fašist

PREDSJEDNIK Srbije Boris Tadić izjavio je u ponedjeljak da se ne slaže s potezom hrvatskih pravosudnih organa koji su izrekli kaznu zatvora studentima državljanima Srbije i Crne Gore zbog fotografiranja sa slikom Draže Mihailovića, te je ocijenio da bez dobrih i stabilnih odnosa Srbije i Hrvatske nema stabilnosti i razvoja regije, usprkos tome što i u Hrvatskoj i u Srbiji ima ljudi koji bi "željeli da sukob između Srba i Hrvata bude vječna tema naše budućnosti".

Neki političari, kazao je Tadić, misle da tema ustaša, četnika i partizana treba biti tema 21. stoljeća.

"Ja svakako nisam takav političar. Mislim da je tema ustaša, četnika i partizana bila tema prošlog, 20. stoljeća i izvan je logike, pameti i interesa svakog građanina Srbije i Hrvatske da o tome raspravljamo u 21. stoljeću. Ne slažem se s politizacijom tih slučajeva, niti mislim da je Draža Mihailović bio fašist. Uostalom, i predsjednik SAD-a je odlikovao Dražu Mihailovića, što god mislili i partizani u Srbiji. Vidim da se to politizira na dramatičan način", kazao je Tadić.

I srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je u ponedjeljak da je "za žaljenje sve ono što nanosi štetu odnosima Srbije i Hrvatske": "Ne bih u ovom trenutku ulazio do kraja u sve ove okolnosti. Vlada Srbije će učiniti ono što je u interesu i naših građana, i u tom pogledu su nadležne institucije već učinile sve što je moguće, veleposlanstvo i konzulat SCG u Zagrebu i Ministarstvo vanjskih poslova SCG, a jasno je da će i Vlada učiniti sve da se stvari rješavaju, a odnosi između SCG i Hrvatske unapređuju, a ne pogoršavaju", kazao je Koštunica novinarima.

Elektronički mediji u ponedjeljak poslije podne ističu da su srbijanski premijer Koštunica i hrvatski premijer Ivo Sanader razgovarali telefonom i izrazili, kako se kaže u zajedničkom priopćenju, "čvrsto opredjeljenje da se nastavi suradnja između Beograda i Zagreba".

Prosvjed koji se u ponedjeljak popodne trebao održati u zgradi Arhitektonskog fakulteta, kao podrška prekršajno osuđenim studentima u Zagrebu Stevanu Vraneševiću i Mirjani Đerković, nije održan, jer je netko, potpisan kao "Studentska desnica", uoči zakazanog prosvjeda zgradu oblijepio plakatima Draže Mihailovića, te su studenti odbili prosvjedno okupljanje.

Pročitajte više