Tadić formira(o) vladu, "provokator" Jeremić i dalje ministar

NOVU vladu u Srbiji vodit će dosadašnji ministar financija Mirko Cvetković, a prema sporazumu između Tadića i koalicije skupljene oko SPS-a, postimiloševićevci će imati dva potpredsjednika vlade, predsjednicu Skupštine Srbije te ministarstva prosvjete, infrastrukture i energetike. Najkasnije do kraja lipnja nova vlada bit će i službeno predstavljena kao i sporazum Dačić-Tadić.

Prema navodima medija u Srbiji, prvi čovjek SPS-a Ivica Dačić obnašat će dužnost potpredsjednika vlade zadužen za vanjske poslove i sigurnost, dok će drugi potpredsjednik biti Jovan Krkobabić iz redova PUPS-a.

Na istoku ništa novo

Veliki dio ministara ostat će na svojim mjestima pa se neće mijenjati vlasnici fotelja u ministarstvima zdravstva, sporta, obrane, pravosuđa, državne uprave, rada i socijalne politike. Također, sasvim je izvjesno da će Vuk Jeremić i dalje voditi ministarstvo vanjskih poslova.

Podsjetimo, ministar Jeremić nedavno je govoreći o bilateralnim odnosima Hrvatske i Srbije, rekao u Zagrebu kako se treba sjetiti etničkog čišćenja više od četvrt milijuna Srba tijekom operacije Oluja 1995. godine te za lošije odnose dviju zemalja optužio Hrvatsku, jer je priznala Kosovo. Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković uložio je tada oštar prosvjed, a dan kasnije to su učinili i premijer Ivo Sanader, kao i predsjednik Stjepan Mesić.

Čeka se formalna potvrda

Boris Tadić još uvijek nije formalno potvrdio novi sastav vlade, no zanimljivo je da su se u gotovo svim važnijim srpskim medijima našla gotovo ista imena u pojedinim ministarskim resorima.

Poraženi Vojislav Koštunica, nakon što je postalo sasvim izgledno da je postmiloševićevski SPS potpisao suradnju s "europskim" Tadićem, u razgovoru za Večernje novosti izjavio je da je riječ o neprirodnoj koaliciji, te izrazio sumnju da će moći voditi državu. Neuspjeh pregovora s Ivicom Dačićem iz SPS-a, Koštunica je objasnio različitim stajalištima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.   

I.Ć.
Foto: AFP
 

Pročitajte više