Tadić Hrvatskoj: Dobro razmislite o posljedicama priznanja Kosova

PRIZNANJE Kosova imalo bi "trenutačan negativni utjecaj na naše bilateralne odnose, bez obzira na to što mi želimo najbolje odnose s tom zemljom i da ona što prije uđe u EU", rekao je u intervjuu RTS-u sinoć srpski predsjednik Boris Tadić. Hrvatska će vlada najvjerojatnije Kosovo priznati sutra.

"Hrvatska politika treba ozbiljno razmisliti koje su stvarne konzekvence jednog takvog priznanja", dodao je tomu Tadić.

"Mi želimo rješavati mnoga otvorena pitanja s Hrvatskom, ali akt dobrosusjedstva svakako nije priznavanje nelegalnog Kosova i Metohije", upozorio je predsjednik Srbije.

Pozvao i na smirivanje situacije na Kosovu

Tadić je osim još jednog upozorenja Hrvatskoj odaslao sinoć u eter i poziv na smirivanje situacije i suzdržavanje od nasilja.

Tadić je upozorio kako "crvene linije nikako ne treba prelaziti" te dodao kako bi to "posebno bilo opasno za Srbiju i njene interese na Kosovu". "Zbog toga i Srbi i srpski političari tu činjenicu moraju imati na umu", rekao je Tadić za RTS.

Prema njegovim riječima, jučer je u Kosovskoj Mitrovici došlo do "prekomjerne upotrebe sile", što je "neprihvatljivo" te je o tome izvijestio glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera i predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solanu.

Tadić je rekao i kako su "privremene institucije na Kosovu u pravnom vakuumu, što je dodatna poteškoća za UNMIK i KFOR" te kako se "svi nalaze u teškoj situaciji, jer višedesetljetni problem između Srba i Albanaca nije riješen jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova".

Srbijanski predsjednik smatra i kako su "Srbi s pravom napustili kosovske institucije, jer su one jednostranim proglašenjem nezavisnosti izgubile pravni legitimitet", a dodao je i kako je "Srbija za nastavak pregovora, a ne za parcijalna rješenja koja vode u nove sukobe".

Jeremić Ban Ki Moonu uputio prosvjednu notu zbog nasilja

Zbog jučerašnjeg nasilja je srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić uputio glavnom tajniku UN-a Ban Ki Moonu prosvjednu notu u kojoj navodi kako je "upotreba sile od strane međunarodnih snaga bila apsolutno neprihvatljiva i prekomjerna".

Jeremić je, kako prenosi B92, od Ban Ki Moona zatražio da utvrdi tko je naredio upotrebu sile i kako je došlo do nasilja, "posebice zato što je do njega došlo nakon konzultacija i uspješnih pregovora između Slobodana Samardžića, ministra za Kosovo i Metohiju, te šefa misije UN-a".

I Samardžić je rekao kako se treba utvrditi kako i zašto je došlo do nasilja te je napomenuo kako je bitna brza reakcija koja je dovela do smirivanja situacije. "Naš prijedlog i naša metoda je da se pregovorima mirno rješavaju ova otvorena pitanja", rekao je Samardžić te dodao: "Nije u redu da UN na takav jadan i bijedan način odlazi sa Kosova i Metohije, to ni njima nije ugodno".

Ipak, srpski ministar obrane Dragan Šutanovac smatra kako Samardžićeva retorika "ne vodi u pravcu smirivanja situacije". Šutanovac je dodao i kako je "bio razočaran i iznenađen zbog toga što je netko odlučio da 17. ožujka, putem prekomjerne sile, izbacuje Srbe iz suda u Kosovskoj Mitrovici", no zabrinula ga je i reakcija kosovskih Srba.

Svijet zabrinuto gleda prema Kosovu

Stanje na Kosovu izrazito zabrinjava velike svjetske sile poput SAD-a i Rusije, a ni EU ne krije zabrinutost. SAD je već osudio jučerašnje nasilje, a srpske je vlasti pozvao na "smanjenje tenzija", a američka državna tajnica Condoleezza Rice je pozvala kosovske Srbe na "izbjegavanje provokacija".

Ban Ki Moon je također osudio napade na snage UN-a, a Solana je izrazio svoju "duboku zabrinutost zbog nasilja do kojeg je došlo u Mitrovici". Iz NATO-a pak poručuju kako će KFOR "oštro uzvratiti na bilo kakvu primjenu sile".

Svoju zabrinutost je izrazila i Rusija koja je dovela u pitanje smisao pokretanja međunarodnih operacija na Kosovu te navela kako je "pregovore bilo moguće nastaviti i bez upotrebe nasilja".

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više