Tadić neće na summit u Sloveniju: Srpski predsjednik ljut na Boruta Pahora

SVE JE IZVJESNIJE da Srbija neće imati predstavnika na skoroj regionalnoj konferenciji na Brdu kod Kranja, koju su zajednički potaknuli slovenski premijer Borut Pahor i njegova hrvatska kolegica Jadranka Kosor, prenosi beogradski Blic.

Pozivajući se na neimenovani izvor blizak srpskom predsjedniku, Blic prenosi da je Tadić nakon jučerašnjeg sastanka sa slovenskim premijerom Pahorom, koji je boravio u službenom posjetu Beogradu, bio vrlo ljut, "jer organizatori summita pokušavaju izvrgnuti principe sa kojima su se složili još na početku dogovora o održavanju konferencije".

Blic tvrdi kako se u cijeloj priči oko organizacije konferencije, koja je od samog početka izazvala brojne kontroverze, Hrvatska kao suorganizator "držala po strani kada su u pitanju izjave oko dinamike pripreme susreta", a u isto su vrijeme iz Slovenije u razmaku od svega par dana stigle različite informacije koje su govorile da će skup biti održan, pa sve do najava njegovog otkazivanja.

Pahor u Sloveniju pokušava "dovući" Hermana van Rompuija


No stav Tadićevog ureda bio je od početka jasan, tvrdi srpski list i dodaje da je Tadićnajavio kako će otputovati u Sloveniju samo pod uvjetom da pored delegacije Kosova stoji i Unmik, a što je u skladu sa odlukama UN-a, čije su članice i Slovenija i Hrvatska. Samo dva dana prije početka konferencije, koja je ocijenjena kao susret koji bi trebao pridonijeti jačanju odnosa država u regiji, ocjena medija kreće se od stava da "Pahor nije uspio", pa sve do zaključka Slovenije da konferencija "ne zavisi od jednog čovjeka", te da je Srbija krivac što je konferencija dovedena u pitanje.

U isto se vrijeme Borut Pahor tijekom današnjeg dana u Bruxellesu sastao sa predsjednikom Europskog parlamenta Hermanom Van Rompuijem, nakon jega je, kako se navodi, novinarima samo kratko komentirao "Sutra je novi dan!". Pahor je Rompuija pokušao nagovoriti da ipak sudjeluje na konferenciji, jer je Rompui ranije najavio kako neće doći na summit ukoliko tamo ne bude i srpski predsjednik. No iz Bruxellesa je potvrđeno kako će Rompui naknadno donijeti odluku hoće li putovati na Brdo kod Kranja. Pahor je pak novinarima potvrdio da bi u petak trebao posjetiti još jednu europsku prijestolnicu u regiji, te da za to ima i punu podršku Hrvatske, ali je odbio kazati o kojem je gradu riječ.

 

Pročitajte više