TADIĆ POZVAO KOSOVSKE SRBE NA IZBORE I OPTUŽENE NA PREDAJU

Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je u utorak navečer kosovske Srbe na sudjelovanje u predstojećim parlamentarnim izborima, te sve optužene pred Međunarodnim kaznenim sudom da odu u Den Haag i preuzmu odgovornost.

Obraćajući se javnosti putem elektroničkih medija predsjednik Tadić je podsjetio da to čini upravo na četvrtu godišnjicu pada režima Slobodana Miloševića.

"I dalje treba slijediti političku viziju" kojom je 5. listopada 2000. godine srušen režim Slobodana Miloševića, rekao je Tadić.

On je potom pozvao kosovske Srbe da izađu na izbore a vladu Srbije i njenog predsjednika da poštuju zakon i svim raseljenim osobama omoguće ostvarivanje prava glasa.

Tadić je spomenuo da su premijer Vojislav Koštunica, brojne političke stranke i organizacije kosovskih Srba, kao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle bili protiv sudjelovanja Srba na kosovskim izborima.

Naglasio je da Beograd i dalje traži "uspostavu minimuma lokalne srpske vlasti" na Kosovu, što znači da u mjestima gdje su Srbi u većini u njihovim rukama budu policija, sudstvo, zdravstvo i prosvjeta.

Tadić je također rekao da je neophodno zauzeti čvrste pozicije u pregovorima o konačnom statusu Kosova, za što je preduvjet, kako je naglasio, sudjelovanje Srba na izborimna.

Obraćajući se haškim optuženicima koji se nalaze na teritoriju Srbije, Tadić ih je pozvao da se odazovu pozivu suda i suoče s optužnicom.

"U našem nacionalnom interesu je da im država pomogne da se utvrdi istina. Zbog toga se vlada Srbije mora pridržavati zakona. Ne postoji mogućnost da izvršna vlast slobodno tumači odluke sudske vlasti. Ne mogu političari odluke suda relativizirati tako što će njihovo izvršenje prepustiti slobodnoj volji optuženih", kazao je Tadić i zatražio od vlade da ispuni svoje zakonske obaveze ili , ako to ne učini, da prihvati posljedice.

(Hina) xttag ybs

Pročitajte više