Tadić za očuvanje daytonskog sporazuma

SRBIJANSKI predsjednik Boris Tadić koji u ponedjeljak stiže u trodnevni službeni posjet BiH izjavio je da se čvrsto zalaže za očuvanje Daytonskog sporazuma i Republike Srpske.

Uoči dolaska u Sarajevo Tadić je u intervjuima što ih je dao "Oslobođenju" i banjalučkim "Nezavisnim novinama" rekao da Daytonsko sporazum, unatoč svim primjedbama koje mu se mogu uputiti, predstavlja jamstvo mira i stabilnosti.

"Svaka revizija takve vrste sporazuma, naročito ukoliko je jednostrana, uključujući i Rezoluciju (Vijeća sigurnosti UN) 1244 i Mirovni sporazum iz Kumanova bila bi velika opasnost po stabilnost čitave regije", kazao je Tadić.

Srbijanski predsjednik također smatra da i Republika Srpska treba opstati jer je "jamstvo stabilnosti BiH i cijele regije".

Komentirajući pitanje suranje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Tadić je ponovio kako prema informacijama koje su njemu dostupne Ratko Mladić nije na teritoriju Srbije.

Sve informacije o njegovim mogućim boravištima ozbiljno se provjeravaju, ustvrdio je srbijanski predsjednik, dodavši kako je jedna takva provjera nedavno obavljena, ponovo bez rezultata.

"Moguće je da se on (Mladić) nalazi negdje između BiH i Srbije i da mijenja poziciju. Naravno, ne može se isključiti ni mogućnost da je on u nekoj trećoj zemlji", rekao je Tadić za "Nezavisne novine". Potvrdio je da Mladićeva vojna mirovina nije uskraćena jer je to "stečeno pravo koje ne odumire".

Pročitajte više