Tajland proveo vježbu uzbunjivanja i obrane od tsunamija

Tajland, jedna od zemalja koje je u prosincu prošle godine poharao tsunami, proveo je petak prvu vježbu uzbunjivanja i obrane od tsunamija.

Vježbu, prvu na području uz Indijski ocean, zbog koje je tajlandski premijer Thaksin Shinawatra doputovao u Phuket (na jugu zemlje), izravno je prenosila državna televizija.

Kada je Thaksin dao znak za uzbunu, nedavno postavljene sirene počele su zavijati na plaži u Patongu, a oko 2.000 stanovnika i turista trčeći su evakuirani na obližnje brežuljke.

Vježba je organizirana polazeći od pretpostavke da se dogodio potres jakosti 9 stupnjeva s epicentrom nedaleko od otoka Nicobar koji dovodi do nastanka golemog vala visokog 10 metara i nakon pola sata stiže na tajlandsku obalu.

"Sada je jedna od žurnih zadaća vratiti povjerenje turista", rekao je Thaksin, dok gospodarstvo grca u teškoćama nakon katastrofe koja je u jeku sezone pogodila južnu obalu Tajlanda i u kojoj je život izgubilo 5.400 ljudi, a 3.000 je nestalo, među kojima su gotovo polovica bili turisti sa Zapada.

Azijski i afrički čelnici dogovorili su se prošlog tjedna u Indoneziji da će uspostaviti mrežu za uzbunjivanje od tsunamija, premda među njima postoje znatne razlike kada je riječ o vrsti sustava.

(Hina) xvrad ydj

Pročitajte više