Tajlandska policija usmrtila 24 islamska militanta

TAJLAND je policija u srijedu, u nizu oružanih sukoba na većinski muslimanskom jugu zemlje, ubila najmanje 24 islamska militanta, objavili su dužnosnici.

"Skupine mladića, odjevenih u crno i naoružanih puškama, pištoljima i mačetama napale su pet policijskih postaja u provinciji Yala. Ubili smo 22 militanta", rekao je šef provincijske policije. Pokrajina Yala, koju većinom nastanjuju muslimani, nalazi se 1300 kilometara južno od Bangkoka.

Još su dva militanta ubijena u napadima na tri policijske postaje u susjednoj provinciji Pattani. U nasilju su ubijena i dvojica tajlandskih policajaca.

Val oružanih sukoba, bombaških napada i podmetanja paleža zahvatio je tri najjužnije tajlandske pokrajine početkom siječnja i od tada odnio 60-ak života. Unatoč vojnim pojačanjima, nasilje na jugu zemlje, području u kojem su već zabilježeni slabiji pokušaji separatističkih pobuna tijekom 70-ih i 80-ih godina, ne pokazuje znakove smirivanja.

Službeni Bangkok smatra da lokalni mafijaši iskorištavaju tamošnju muslimansku siromašnu mladež koja ne osjeća emotivnu povezanost s inače većinski budističkom zemljom. Međutim, nezavisni analitičari strahuju da bi međunarodne militantne skupine, poput al-Qade, upravo na tom području mogle pronaći plodno tlo za regrutiranje novih sljedbenika.

(Hina) ydj xdj

Pročitajte više