Tajlandski premijer tvrdi da su ga vojni časnici pokušali ubiti

TAJLANDSKI premijer Thaksin Shinawatra je jučer optužio nekoliko časnika tajlandske vojske da su se urotili u namjeri da na njega izvrše atentat.

Ta je izjava došla dan nakon što je policija u blizini njegove kuće pronašla automobil s eksplozivnim materijalom. Ubrzo nakon toga je uhićen jedan bivši časnik tajlandske vojske, kao i vozač automobila za koga se ispostavilo da je uposlen od strane generala Panlopa Pinmaneeja, zamjenika zapovjednika za poslove unutarnje sigurnosti.

Thaksin je odmah smijenio generala Panlopa, koji je, pak, medijima rekao da je u pitanju propagandni trik kontroverznog premijera s ciljem da zajedno sa svojom strankom Thai Rak Thai očuva vlast nakon izbora koji se imaju održati u listopadu.

Slično mišljenje imaju i predstavnici oporbene Demokratske stranke koji drže da, na temelju onoga što se dosada objavilo, tajlandska javnost neće biti uvjerena da je u pitanju prava zavjera. Slično misle i urednici vodećih tajlandskih novina koji su na naslove članaka o navodnoj zavjeri stavljali znak pitanja.

S druge strane, tajlandska vojska je u prošlosti često imala običaj miješati se u politiku i državnim udarima rušiti vlade. Posljednji takav ozbiljniji pokušaj se dogodio prije 14 godina.

Međutim, većina stranih promatrača će vijesti o navodnom pokušaju atentata na Thaksina shvatiti u svjetlu izbora kao i političke krize izazvane podjelom zemlje na ruralni sjever koji podržava populističkog premijera te Bangkok i jug koji podržava oporbu.

D.A.

Pročitajte više