Tajne službe i tajkuni kroje srpsku vladu po svojoj mjeri

BROJNI utjecaji u ovom trenutku pokušavaju formirati srpsku vladu po svojoj mjeri; Vladimir Putin ima svoju ideju kako bi Srbija trebala izgledati u budućnosti, zapadne zemlje također, a svoje interese štite i razni tajkuni i pripadnici tajnih službi.

U centru svega nalazi se Ivica Dačić, vođa Miloševićevih socijalista, stranke koja će sa svojih 20 mandata odlučivati o budućoj vladi. A "najpoželjniju srpsku udavaču" Dačića pripadnici tajne službe BIA, koja je prilikom formiranja odlazeće vlade 2007. ostala pod nadzorom DSS-a, žele vidjeti na strani radikala. Blic saznaje kako je krajem tjedna u prostorijama Dačićeve stranke održan sastanak potencijalne "plave koalicije" kojem je prisustvovao i Rade Bulatović, načelnik BIA-e. Isti taj Bulatović u izbornoj je noći, odmah nakon objave rezultata, nazvao Dačića kako bi mu "čestitao" na uspješnim izborima.

"Danas i dalje imamo neokrnjene tajne službe iz vremena jednostranačkog sustava", kazao je Blicu član SPO-a Aleksandar Čotrić. "Njihov je cilj da Srbija ne uđe u EU, da se ne otvori, kako bi oni i dalje bili bog i batina. Ja sam 2004. dok sam bio poslanik prisustvovao sjednici Odbora za sigurnost na kojem je BIA podnosila izvještaj o svom radu. Tada su mi rekli da sve stranke prihvaćaju da služba ostane nepromijenjena, osim moje. Zaprijetili su mi i da će se oni, ukoliko nastavimo inzistirati, žestoko oduprijeti i da ni po koju cijenu neće dozvoliti da ostanu bez posla. I danas, četiri godine kasnije, oni mešetare, ucjenjuju i kupuju poslanike", kaže Čotrić i dodaje kako nema boljeg načina od ucjene da se utječe na kreiranje nečijeg stava u zemlji u kojoj većina odgovornih ima "putra na glavi".

Dačiću tajne službe navodno prijete i kompromitirajućim sadržajima privatne prirode, a bliskost vođi socijalista pokazuju i pojedini tajkuni. Nije tajna da bi najvećem dijelu srpskih tajkuna odgovarala opcija u kojoj bi na lokalnoj razini vladala radikalno-narodnjačka koalicija jer bi većina velikih privatizacija i trgovina na lokalnom nivou vjerojatno ostala neispitana tako da bi oni i dalje mogli slobodno kupovati po Srbiji.

Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa, smatra da u ovom trenutku postoje dvije vrste tajkuna u Srbiji koji će se boriti za prevlast vlastitih interesa.

"S jedne strane su oni koji nisu još uspjeli preuzeti sve što žele na srpskom tržištu. Njima će trebati povlaštena pozicija u daljnjoj privatizaciji, jer neki od njih imaju pretenzije na monopol. Takvima ne odgovaraju proeuropske snage i oni će učiniti sve da financijski, putem raznih pritisaka ili ucjena, podrže vladu SRS-DSS-SPS. Siguran sam da će bez skrupula koristiti sve što imaju u džepovima da do toga dođu. S druge strane nalaze se oni napredniji tajkuni koji su poslovno u najvećoj mjeri ostvareni i koji će podržati vladu demokrata s manjinama i SPS-om", smatra Nikolić.

"Ta druga vrsta tajkuna spremna je na konkurenciju, a odgovara im i veliko europsko tržište na koje bi pobjedom proeuropskih snaga mogli izaći. Nažalost, bojim se da dominiraju ovi prvi i da je mogućnost njihovog utjecaja na konačnu sliku veća i ubojitija".

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više