Tajnoviti memorandum iz Dubaija otkriva zašto se Bandiću žuri promijeniti GUP?

Foto:Pixsell/Sanjin Strukić

MISTERIOZNI memorandum koji je zagrebački gradonačelnik potpisao u Dubaiju s investitorom Mohamedom Alabarom iz Eagle Hillsa, zainteresiranim za projekt izgradnje takozvanog Zagrebačkog Manhattana, mogao bi otkriti zašto se Bandiću silno žuri s promjenom Generalnog urbanističkog plana (GUP) u Zagrebu.

Naime, kako je otkrila novinarka Danka Derifaj koja je memorandum dobila na uvid, Bandić ima osam mjeseci da riješi prostorno-plansku dokumentaciju, uz još eventualnih šest ako se tako dogovori s investitorom. Kako je memorandum u Dubaiju potpisao 12. ožujka, iscurilo je već šest mjeseci od roka koji je dogovorio s investitorom, piše novinarka čiju je objavu prenio Tomislav Tomašević, zastupnik u Gradskoj skupštini.

Pritom je začudna nevjerojatna tajnovitost projekta: investitori su se obvezali na povjerljivost pa ih Bandić mora pitati za dozvolu da ga pošalje gradskim zastupnicima iako se bez odluke zastupnika taj projekt ne može provesti, kako napominje Derifaj.

''Skandalozno čak i za Bandićeve standarde''

Taj dokument gradonačelnik Bandić potpisao je s investitorom iz Dubaija mimo znanja Gradske skupštine, napomenuo je gradski zastupnik Tomislav Tomašević, istaknuti protivnik predloženih promjena GUP-a koji je na Facebooku komentirao: "Ovo je skandalozno čak i za Bandićeve standarde!"

"Kao Klub lijevog bloka smo na zadnjoj sjednici Skupštine tražili po hitnom postupku Bandićevo izvješće Gradskoj skupštini o tome što je dogovorio i potpisao s investitorom. Tad zbog uskraćenih glasova HDZovih i Bandićevih zastupnika to nije uvršteno na dnevni red no sad se ta naša točka po redovnom postupku nalazi na dnevnom redu sljedeće sjednice Skupštine 4. rujna. Volio bih sad vidjeti koji će gradski zastupnici dići ruku da ne smijemo dobiti Memorandum koji je Bandić u naše ime potpisao s investitorom!" komentirao je Tomašević na Facebooku.

Prijava povjereniku

Tek nakon dva mjeseca traženja i prijave povjereniku za pravo na pristup informacijama novinarka Derifaj dobila je uvid u Memorandum o razumijevanju koji je Milan Bandić potpisao u Dubaiju s poduzetnikom Mohamedom Alabarom iz Eagle Hillsa.

Kako navodi, gradske vlasti tvrde da se radi o neobavezujućem dokumentu na 22 stranice, u kojem su u 20 članaka uređeni odnosi između Eagle Hillsa i Grada Zagreba.

Novinarka Danka Derifaj najavila je da će detalje memoranduma iznijeti večeras u emisiji Potraga koja se prikazuje od 19:20 na RTL-u.

Pročitajte više