Tako se stječe slava: Server Pirate Baya izložen u Švedskom nacionalnom muzeju

OSNIVAČI švedske internetske stranice Pirate Bay, koja služi za razmjenu podataka putem Torrent klijenta, dosegli su svojevrstan vrhunac slave, jer je jedan od njihovih zaplijenjenih servera postao stalni izložbeni primjerak Švedskog nacionalnog muzeja za tehnologiju.

Spomenuti muzej, koji se nalazi u Stockholmu, tamošnjoj se javnosti obratio priopćenjem o uvrštavanju servera "ozloglašenih" švedskih pirata u svoju tehnološku kolekciju, i to večer uoči izricanja presude u sudskom procesu protiv osnivača Pirate Baya, prenose švedski mediji.

Da je netko četvorici optuženih pirata rekao kako će dio njihove računalne opreme završiti kao važan izložbeni primjerak u nacionalnom muzeju, vjerojatno bi mu se zdušno nasmijali i počastili ga pićem za suludu pomisao.

"Ova naprava treba biti u muzeju!"

"Ova naprava treba biti u muzeju!", odlučno je zaključio Nils Olander, kurator spomenutog muzeja te na taj način Pirate bay učinio besmrtnim simbolom, za neke piratstva, a za druge slobode razmijene podataka putem interneta.

"Ta je stvar dobila iznimnu simboličku vrijednost ukazujući na velik problem ili pak velike mogućnosti", dodao je Olander. Server je u siječnju prošle godine zaplijenila švedska policija, nakon čega je ponovno vraćen Pirate Bayu, da bi ga naposljetku, kao prominentni izložbeni primjerak zatražio nacionalni švedski muzej.

B.V.
Foto: thelocal.se

Pročitajte više