Talijani pucali na hrvatski brod!

IZ TALIJANSKE ribarice Ornella II u četvrtak ujutro ispaljena su četiri hica na hrvatski trgovački brod Orašac, koji je u tom trenutku isplovljavao iz luke Pescara, javlja Večernji list, dodajući kako nitko od hrvatskih mornara nije ozlijeđen.

"Izdvojila se iz grupe talijanskih ribarica, slijedila naš brod, a zatim su s nje ispaljena četiri hica iz vatrenog oružja." – ispričao je kapetan Orašca Ivica Miljas, dodajući kako talijanski ribari nisu bili ničim izazvani.

Od hitaca iz vatrenog oružja razbijeno je staklo na krmenom dijelu brodskog zapovjednog mosta, ali na svu sreću nemili je incident prošao bez ljudskih žrtava.

Kapetan Orašca promptno je obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitke, kao i policiju grada Dubrovnika. Iako je Miljas talijanskim vlastima uputio zahtjev za povratak u luku Pescara (naslovna fotografija), taj zahtjev je odbijen s obrazloženjem da se u luci nalazi previše brodova.

Orašac je nastavio plovidbu prema Hrvatskoj, a u Split bi trebao stići u petak u 7:30 ujutro, izjavio je za Večernji list Nikša Bjelokosić iz Atlantske plovidbe, koja posjeduje brod Orašac.

"Večernji" dodaje kako su talijanske vlasti uputile hrvatski brod u luku Ortonu na procjenu štete, ali tamo je utvrđeno da nema veće štete na brodu, pa je nastavljeno putovanje prema Hrvatskoj.

Pozivajući se na dobro upućene izvore, Večernji list piše kako bi motiv za napad mogla biti osveta zbog zapljene talijanskih koćarica za vrijeme krivolova u hrvatskim vodama.

Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je prosvjednu notu talijanskom ministarstvu u kojoj izražava protest "zbog uporabe oružja" i "traži objašnjenje i utvrđivanje činjenica s njihove strane", kazao je glasnogovornik MVP-a.

Pročitajte više