Talijanska glasila o uhićenju Gotovine

SVE TALIJANSKE agencije i internetska izdanja talijanskih listova objavile su u četvrtak kao hitnu informaciju uhićenje hrvatskoga generala Ante Gotovine u Španjolskoj.

"Na koncu je uhićen. Ante Gotovina, jedan od glavnih optuženika za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije koji se nalazio u bijegu, uhićen je u Španjolskoj, na Kanarskim otocima. To je objavila glavna haška tužiteljica Carla del Ponte tijekom boravka u Beogradu. Prema svojedobnim njezinim izjavama, Gotovinu je dugo štitila hrvatska vlasta, a zatim i Vatikan", piše Corriere Della Sera na svojoj internet stranici.

List zatim dodaje kako je Europska unija u ožujku ove godine blokirala početak pristupnih pregovora optužujući Zagreb za slabu suradnju u hvatanju Gotovine. No, 3. listopada, nakon što je Del Ponte izvijestila da hrvatska Vlada u potpunosti surađuje, Bruxelles je dao zeleno svjetlo za početak pregovora s Hrvatskom.

Talijanske agencije posebno spominju kako je Del Ponte optuživala Vatikan za skrivanje Gotovine u nekom od franjevačkih samostana.

Pročitajte više