Gdje je sve navodno viđen Gotovina

MEDIJSKA nagađanja o kretanjima odbjeglog generala Ante Gotovine počela su odmah nakon što je pred sudom u Den Haagu u srpnju 2001. optužen za ratne zločine počinjene u akciji Oluja 1995. godine.

Najčećše se nagađalo da se general Gotovina skriva kod franjevaca u Hrecegovini. Ta se mogućnost dugo povlačila po novinama, ali Gotovina u Hercegovini nikada nije pronađen. Spekuliralo se da se Gotovina skriva u kanadskom Norwallu, kod hrvatskih iseljenika, a za taj se podatak ozbiljno zinteresirao čak i Haag.

Potom je odbjegli haški optuženik i bivši legionar "viđen" u Kijevu, nekoliko puta u okolici Zadra, franjevačkom samostanu na Visu te kod Bosanskog Grahova. 

Nakon što je odgođen početak pregovora Hrvatske s Europskom unijom zakazan za 17. ožujka 2005., a jedan od ključnih argumenta protiv bio je upravo odbjegli general Gotovina, uslijedila su češća medijska nagađana o odbjeglom generalu i njegova “ukazivanja” u Hrvatskoj i svijetu.

Krajem travnja 2005. haška tužiteljica Carla del Ponte u Luxembourgu je uporno isticala svoje stajalište da Hrvatska ne surađuje u potpunosti s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju. Tada je tvrdila da se Gotovina nalazi u Hrvatskoj.

29. svibnja slovenska komercijalna televizijska postaja POP-TV objavila je kako je general Ante Gotovina uhićen u akciji specijalnih postrojbi koje djeluju u okviru talijanske policije u južnoj Italiji blizu mjesta Castello di Cisterna. Ta je vijest ubrzo demantirana, te je službeno potvrđeno da osoba uhićena u toj akciji nije odbjegli general Gotovina.

Početkom lipnja Del Ponte je hrvatskoj Vladi poručivala da “ako Gotovinu ne može uhvatiti u Mostaru, onda da ga bar locira”. Tada je svoje tvrdnje po kojima se Gotovina nalazi u Hercegovini Del Ponte temeljila na slučaju Kapetanović. Tih se dana odbjegli general opet "pojavio" u zadarskom kafiću Tifany.

Početkom srpnja 2005. i godišnjih odmora premijer Ivo Sanader je svim djelatnicima državnih službi koji su direktno vezani uz Akcijski plan hvatanja odbjeglog haškog optuženika i hrvatskog generala Ante Gotovine zabranio odlazak na godišnji odmor.

31. kolovoza grčka policija potvrdila je da je u gradu Igouminitza uhićen Hrvoje Petrač, osumnjičen za umiješanost u otmicu sina generala Vladimira Zagorca te za pomaganje u bijegu generalu Anti Gotovini. Za Petrača se vjeruje da je saveznik haškog optuženika generala Ante Gotovine.

Na iznenađenje svih, Carla Del Ponte, koja je godinama tvrdila da Hrvatska ne surađuje u potpunosti sa ICTY-jem, a pri tom mislila na neuspjelo hvatanje Gotovine, 3. listopada je u Luxembourgu ocijenila da Hrvatska u potpunosti surađuje s Tribunalom.

Samo tjedan dana ranije u Zagrebu je ustvrdila da je "jako razočarana" Hrvatskom i činjenicom da je odbjegli general Ante Gotovina još uvijek na slobodi.

Carla del Ponte kasnije se pravdala da na rad njezina ureda nema političkih pritisaka te da je njezina izjava u Zagrebu bila stavljena "izvan konteksta" i shvaćena kao da će suradnju Hrvatske s haškim sudom ocijeniti nezadovoljavajućom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara