Talijanska vlada opovrgava da je znala za mučenja u Iraku

Talijanska vlada nije znala za zlostavljanja i mučenja što su ih nad iračkim vojnicima provodili pripadnici američkih i britanskih postrojbi u toj zemlji, rekao je u subotu potpredsjednik talijanske vlade Gianfranco Fini. L

"Vlada nije bila upoznata sa slučajevima mučenja iračkih zatvorenika. Potpuno isključujem da je predsjedništvo vlade znalo za mučenja, a isto to mogu kazati i za ministarstva vanjskih poslova i obrane", rekao je Fini.

Glede izvješća koje je u siječnju načinio Crveni križ o mučenjima Fini je dodao: "Koliko ja znam, vlada nije znala apsolutno ništa o tome". Oporbene stranke lijevog centra traže da vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija, koja je uputila 3.000 talijanskih vojnika u Irak, hitno izvijesti parlament da li je znala za slučajeve mučenja zatvorenika u Iraku.

Predsjednik Europske komisije, Romano Prodi, čijim je imenom nazvana lista lijevog centra na talijanskim izborima za Europski parlament, oštro je osudio mučenja koja su provodili američki i britanski vojnici nad iračkim zatvorenicima.

(Hina) xst ysd

Pročitajte više