Talijanske državne škole zatvorene zbog štrajka

SVE TALIJANSKE državne škole zatvorene su u ponedjeljak zbog nacionalnog štrajka svih zaposlenih protiv reforme školstva i proračuna za slijedeću godinu.

Oko milijun nastavnika i tehničkog osoblja zaposlenih u talijanskim školama štrajka na poziv svih sindikata, a u Rimu je organiziran prosvjed na koji su stigli nastavnici iz cijele Italije sa više od 250 posebnih autobusa.

Štrajk u školstvu sazvan je zbog nacrta državnog proračuna za slijedeću godinu koji predviđa smanjenje nastavnog kadra za oko dva posto, što znači otkaz za oko 14 tisuća nastavnika i profesora, te protiv reforme školstva koja predviđa decentralizaciju školskog sustava na regije pa sindikati kažu kako će ubuduće postojati 20 različitih školskih sustava u Italiji, koliko ima i regija.

Osim toga, prosvjeduje se i zbog neobnavljanja radnog ugovora koji nije potpisan više od 11 mjeseci, a tajnik Sindikata CGIL zadužen za školstvo Enrico Panini kaže da će u roku od tri godine talijansko školstvo izgubiti više od 100 tisuća nastavnika ako će se primijeniti sadašnja reforma.

Pročitajte više