Talijanski i poljski tisak o kanonizaciji Ivana Pavla II.

TALIJANSKI i poljski pisani mediji u subotu su izvješćima s pogreba pape Ivana Pavla II. prenijeli i poduprli zahtjeve okupljenog mnoštva koje je tražilo da ga se odmah proglasi svetim.

Talijanski tisak, na izvješćima i po preko desetak stranica, u naslovima prenosi poruku "Santo subito" (Svetac odmah) koja se masovno čula u petak na Trgu svetog Petra i okolnim ulicama.

Tako La Repubblica na šest stupaca svoje naslovne stranice govori o željama ljudi, naslovivši je "Mnoštvo kliče: Wojtyla svetac", dok Corrierre della Serra u naslovu ističe "Zbogom Papi: Svetac, svetac!".

La Repubblica je posvetila 16 stranica pogrebu Ivana Pavla II. te piše kako su se na ceremoniji okupili "velikih na zemlji", s panoramskom slikom na dvije stranice na kojoj se vide svi uglednici.

Talijanski tisak također dodaje da je ta "kušnja" za Rim - u području sigurnosti, organizacije i logistike - protekla iznimno dobro.

Poljski pak tisak u subotu je naslovio svoje članke riječima poput "Zbogom", "Zbogom naš oče" ili "Santo, subito".

Vodeći poljski dnevnik Gazeta Wyborcza donosi komentar svojeg novinara koji kaže da je "za trajanja pogreba njemu najvažniji bio vjetar. On je okretao stranice evanđelja i podizao kardinalske halje. Vidio sam u tome dah Svetog Duha".

Dnevnik Rzeczpospolita uputio je apel najvišim poljskim vlastima, zatraživši da se 16. listopada, dan na koji je 1978. godine Karol Wojtyla izabran za papu, "proglasi poljskim nacionalnim praznikom, danom Ivana Pavla II.".

Tog je datuma "počeo pontifikat Ivana Pavla II. koji je obnovio lice Zemlje i tijek povijesti svijeta u svim dimenzijama", tvrdi dnevnik.

(Hina) xbnš ydj

Pročitajte više